AcasăEconomieCosturile importurilor de energie ale Italiei se vor dubla în acest an...

Costurile importurilor de energie ale Italiei se vor dubla în acest an la 100 de miliarde de euro – ministru

Italia se bazează pe importuri pentru trei sferturi din consumul său de energie, ceea ce o face vulnerabilă la actuala criză energetică a Europei.

Adresându-se sâmbătă la forumul anual de afaceri Ambrosetti, ministrul Economiei Daniele Franco a spus că datoria mare a Italiei i-a redus marja de manevră în viitor.

Măsurile pentru a ajuta firmele şi consumatorii să facă faţă facturilor mari ale energiei vor fi aprobate în această săptămână, după şase pachete de ajutoare, în valoare totală de 52 de miliarde de euro, acordate până acum, a spus Franco.

”Pentru a continua să compensăm, cel puţin parţial, creşterea preţurilor energiei prin finanţele publice este foarte costisitor şi nu am putea niciodată să facem suficient”, a spus el.

Franco a arătat că este esenţial să fie abordată funcţionarea pieţei energetice a Europei, unde creşterea preţurilor gazelor pe fondul scăderii exporturilor ruseşti a dus la creşterea preţurilor la energie.

”Ceea ce contează este să readucem preţul gazelor şi energiei la niveluri sustenabile”, a spus Franco.

Vorbind la aceeaşi conferinţă de sâmbătă, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a spus că este necesar să se întrerupă orice legături între preţul gazelor şi cel al energiei electrice, trecând la ”o decuplare totală” a preţurilor gazelor şi electricităţii.

Importurile nete de energie ale Italiei au costat 43 de miliarde de euro în 2021, în conformitate cu anii anteriori, cu excepţia anului 2020, care a fost afectat de epidemia de Covid-19, a spus Franco.

Creşterea de aproximativ 60 de miliarde de euro preconizată în 2022 se ridică la aproximativ trei puncte procentuale din produsul intern brut şi va şterge excedentul net în schimburile cu restul lumii înregistrat de Italia în ultimii ani, a avertizat Franco.

”Transferăm în străinătate o parte semnificativă a puterii noastre de cumpărare”, a adăugat el.

 

Ultimele Articole