Cotaţia aurului se menţine în apropierea nivelului maxim al ultimilor 28 de ani

0

Managerii fondurilor de investiţii şi analiştii au spus că aurul a continuat să fie privit cu interes, ca un activ de siguranţă în perioade de incertitudine economică, mai ales în prezent când piaţa dă semne de nervozitate.

„Dacă pe pieţele internaţionale se manifestă o recesiune sau o încetinire a creşterii economice, vor fi afectate metalele nepreţioase, dar nu şi aurul”, a spus managerul unui fond de investiţii cu sediul la Paris.

„Când vorbim despre aur cu investitorii instituţionali şi cu investitorii din sectorul de retail, toată lumea ştie despre ce e vorba”, a mai spus managerul citat.

Temerile legate de accentuarea inflaţiei şi îngrijorarea persistentă privind economia Statelor Unite şi continuarea deprecierii dolarului au susţinut scumpirea aurului, spun analiştii.

Dolarul a coborât luni la un nou nivel minim faţă de euro, pentru a treia sesiune de tranzacţionare consecutiv, ca urmare a speculaţiilor legate de posibilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară de către Federal Reserve.

Mărfurile, inclusiv aurul, s-au vândut masiv luna trecută, ca urmare a faptului că investitorii s-au străduit să obţină numerar ca să acopere pierderile înregistrate pe celelalte pieţe, ca urmare a turbulenţelor din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc. De atunci însă, mărfurile s-au apreciat puternic.

Aurul s-a scumpit, luni, până la nivelul de 736,05 dolari/uncie, cu 15% mai sus decât era cotat la începutul anului, după care s-a ieftinit până la aproape 730 dolari/uncie. Mărfurile în general au fost unele dintre activele care s-au tranzacţionat cel mai bine anul acesta.

Contractele pentru grâu cu livrare în noiembrie s-au scumpit luni cu peste 2%, până la 261 euro/tonă, după ce au atins cotaţia record de 300 euro/tonă la începutul acestei luni.

Sursa: NewsIn