Cotaţiile ridicate la ţiţei ameninţă creşterea economică a marilor puteri

Cotaţia barilului de petrol se apropie ameninţător de pragul de 100 de dolari, în timp ce economia Statelor Unite încearcă sa-şi revină dupa scumpirea împrumuturilor corporative.

Europa şi Japonia sunt de asemenea vulnerabile dupa colapsul pieţei americane a creditelor ipotecare care le-a contaminat pieţele financiare. Înainte ca barilul de petrol să se aprecieze peste 90 de dolari, economiştii estimau că produsul intern brut al Statelor Unite va avea o creştere sub 2% în ultimul trimestru al acestui an, adică la jumătatea ritmului de creştere din trimestrul al treilea.

Japonia riscă a patra recesiune din ultimii 17 ani. Valoarea principalilor indicatori economici a scăzut pâna la zero pentru prima oară din 1997. Săptămâna trecută Comisia Europeana a redus estimările de creştere economică în 2008 pentru cele 13 tari din zona EURO de la 2,5% la 2,2%, parţial din cauza scumpirii petrolului.

Băncile centrale au deasemenea o misiune foarte grea: găsirea unui echilibru între impactul petrolului asupra creşterii economice şi riscul unei inflaţii mai mari. Pe 8 Noiembrie, preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite declara în faţa congresului american că preţul barilului de petrol ameninţă creşterea economică, dar readuce în atenţia economiştilor presiunile inflaţioniste.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed