Creativitatea românilor în cifre: se înregistrează 1.000 de invenții pe an

Companiile care activează în România şi persoanele fizice prezente în domeniul inovaţiei trimit, anual, în jur de 1.000 de cereri de brevetare a unor invenţii către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), iat Oficiul emite în jur de 20-30 de brevete pe an.  În acelaşi timp, în jur de 4.000 de astfel de cereri sunt formulate anual către organismele europene sau internaţionale care se ocupă cu brevetarea invenţiilor. După intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, şi chiar puţin mai devreme de acest termen, în condiţiile în care sectorul de activitate al OSIM a fost unul dintre primele capitole negociate, trendul s-a mutat către înregistrarea invenţiilor direct la organismele internaţionale, mai ales că cea mai mare parte a economiei este controlată de companii multinaţionale.

 

Directorul OSIM, Ionuţ Barbu, spune că este o tendinţă firească, ce nu poate fi stopată, având în vedere apartenenţa României la UE, însă instituţia pe care o conduce face tot posibilul pentru a veni în întâmpinarea celor care au intenţia de a patenta inovaţiile în România.

 

„Avem specialişti de top în absolut toate domeniile, deşi nu este deloc uşor să ţii, pe 3.500 de lei, un om care ar putea oricând să câştige mii de euro pe lună, să spunem în domeniul IT, într-o companie privată. Procesul de verificare pentru înregistrarea unui pataent este unul extrem de complicat şi laborios, dar încercăm să venim în întâmpinarea celor care apelează la noi, inclusiv prin consultanţă în limitele legii. Au fost cazuri în care procedurile au durat şi zece ani, iar o perioadă de 3-4 ani este uzuală pentru cererile de patente“, a arătat, pentru Capital, directorul OSIM.

 

Articolul integral pe CAPITAL

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed