x


  • EUR
    4.8567
    USD
    4.0900
string(8) "economie"

Creşterea numărului de locuri de muncă din SUA şi-a revenit puternic în iunie, dar redresarea este pusă în pericol de reapariţia cazurilor de Covid-19

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 03.07.2020, 7:11

Creşterile de record ale infecţiilor cu noul coronavirus în mari părţi din ţară, inclusiv în Arizona şi statele intens populate California, Florida şi Texas, au obligat autorităţile din mai multe jurisdicţii să retragă sau să oprească redeschiderile şi să îi trimită pe unii angajaţi acasă.

”Luna iunie ar putea fi acalmia de de dinaintea furturii. Nu putem fi siguri că revenirea pieţei muncii va continua la o viteză suficientă pentru a readuce la muncă milioanele de americani care au devenit şomeri în această recesiune”, a spus Chris Rupkey, economist şef la MUFG în New York.

Numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a crescut cu 4,8 milioane în iunie, cel mai mult după anul 1939, când guvernul a început să urmărească acest tip de date. În luna mai, revenirea a fost cu 1,699 de milioane, după o scădere istorică de 20,787 de milioane în aprilie.

Economiştii intervievaţi de Reuters au anticipat că numărul locurilor de muncă va creşte cu 3 milioane.

Cu toate acestea, numărul de locuri de muncă existente este cu 14,7 milioane sub nivelul anterior pandemiei.

Preşedintele american Donald Trump, a cărui popularitate a scăzut în sondajele de opinie din cauza modului în care a grestionat pandemia şi protestele pentru justiţie rasială, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a salutat datele referitoare la piaţa muncii, afirmând că sunt o dovadă a ”revenirii puternice a economiei”.