Cristian Ghinea: Un duş rece peste politruci – banii PNRR din iulie se amână. Este un semnal îngrijorător. Este fie incompetenţă, fie rea-voinţă

0

Potrivit unui comunicat de presă al USR, anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, singurii bani siguri pe care ne-am fi putut baza pentru investiţii, în condiţiile în care deficitul tinde să ne sufoce. Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai uşor de îndeplinit, PNL şi PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, care implică reforme grele şi investiţii masive care trebuie terminate la timp, spune Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după anunţul că România nu va primi în luna iulie banii din prima tranşă a PNRR, aşa cum fusese stabilit.

 

Sursa citată adaugă că este o situaţie extrem de gravă, dar care vine ca o consecinţă a amatorismului şi delăsării cu care actualul Guvern PSD-PNL-UDMR tratează implementarea PNRR.

 

„Vreau să înţelegem cu toţii că nu e aşa o amânare banală. Această amânare vine la solicitarea Guvernului României şi nu a Comisiei, aşa cum susţine ministrul MIPE, Marcel Boloş, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. Este o manevră prin care Ciolacu şi Ciucă încearcă să evite să le fie respinsă cererea. Adică să pierdem banii. Această amânare pune în pericol şi cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate face în decursul unui an. Pentru a doua cerere de plată, termenul era luna octombrie. În septembrie, abia vom avea răspunsul pe prima cerere de plată, va fi foarte dificil, iar guvernul actual nu dă semne că ar putea recupera timpul pierdut”, a explicat Cristian Ghinea, conform sursei menţionate.

 

Potrivit lui Cristian Ghinea, una dintre probleme este legată de faptul că nu pot fi urmăriţi banii din PNRR în sistemul informatic al ministerului. „Am semnalat problemele acestea din ianuarie, MIPE a avut timp cinci luni să remedieze aceste probleme. N-a făcut-o. Este fie incompetenţă, fie rea-voinţă”, conchide Cristian Ghinea.

 

Platforma MoniorPNRR.ro, instrument de monitorizare a implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a atras atenţia încă din ianuarie 2022 că opt dintre jaloanele şi ţintele pe care Guvernul le declara îndeplinite aveau probleme. În martie 2022, cu o lună înainte de depunerea cererii de plată, raportul MonitorPNRR arăta că patru dintre aceste jaloane aveau în continuare probleme.