AcasăEconomieCristian Păun, despre controlul Consiliului Concurenţei la bănci: Statul foloseşte aceste instituţii...

Cristian Păun, despre controlul Consiliului Concurenţei la bănci: Statul foloseşte aceste instituţii pe post de bâtă şi pe post de ameninţare mai mult sau mai puţin voalată / Nu poţi să vii să generezi o legendă, pentru că ea poate avea efecte

”Mie mi-e că din nou statul foloseşte aceste instituţii pe post de bâtă şi pe post de ameninţare mai mult sau mai puţin voalată la adresa instiutuţiilor financiar bancare. Ele sunt controlate, sunt supravegheate de Banca Naţională. Ce face statul acum, prin această instituţie? Cumva recunoaşte că nu au fost controlate şi supravegheate suficient de bine aceste bănci? Păi să iasă Banca Naţională în apărarea băncilor, să spună noi controlăm, nu e nicio problemă, pentru că altfel începe populaţia să se teamă, băi, dar oare de ce se duce în control, ia să îmi iau eu economiiile de acolo”, a comentat profesorul universitare.

Cristian Păun a arătat că s-ar fi aşteptat ca Banca Centrală să vină şi să spună că nu este nicio problemă, pentru că aceste bănci sunt sunt controlul şi supravegherea foarte strică a Băncii Centrale.

”Deci nu poţi să vii să generezi o legendă din asta pentru că ea poate avea efecte. Gândiţi-vă ce efecte a avut asupra unei companii aeriene o veste similară, venită de la la o instituţie de mediu, folosită şi aia pe post de bâtă”, a dat Cristian Păun exemplu. 

”Eu vreau să îmi arate mie controlul ăsta că a existat o înţelegere nu între bănci ci o înţelegere corectă a ceea ce înseamnă un fenomen al inflaţiei şi includerea lui în dobânda pe care o primesc pentru economisirile pe care le am la bancă, şi sigur că acestea trebuie plătite de undeva şi nu pot fi plătite dintr-o dobândă mai mică decât rata inflaţiei şi de aceea ele, băncile, vor cere o dobândă şi la credite mai mare, ajustată cu această inflaţie. Asta este cauza creşterii dobânzii, astăzi, nu vreo înţelegere între bănci sau dobânda de intervenţie”, a mai comentat profesorul. 

 

Inspectorii Consiliului Concurenţei au mers marţi la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigaţii legate de înţelegeri pentru fixarea dobânzilor, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

 

 

Ultimele Articole