Criza bate cartea

Ediţia de anul acesta a târgului de carte Bookfest a scos la iveală problemele cu care se confruntă piaţa de carte în criză. Canicula i-a ţinut pe oameni în casă, iar criza economică le-a micşorat veniturile editorilor, care au fost nevoiţi să reducă preţurile mai mult decât în anii trecuţi.

Spre exemplu, editurile Publica şi Trei, care au un acţionar comun, au venit pentru prima dată la Bookfest cu reduceri de 30%, faţă de 20% în anii anteriori. Mai mult, din loc în loc existau adevărate mormane de cărţi la 5 lei sau chiar 2 lei, iar dezordinea în care se găseau acestea arăta că oamenii au căutat îndelung cărţile chilipir. Aceste preţuri ascund însă o realitate gri. Piaţa de carte a scăzut anul trecut cu 25-30%, după spusele editorilor, iar anul acesta previziunile sunt mai sumbre, deşi nimeni nu se avântă să facă pronosticuri în cifre.

Pe fondul crizei, primii care au avut probleme au fost distribuitorii de carte (vezi cel mai recent exemplu al librăriilor Diverta, aflate în insolvenţă, cu vânzări de carte mai mici cu 34% în 2009 faţă de 2008). “Până la Diverta însă, au fost alţii care au intrat într-o gaură neagră”, spune, pentru MONEY EXPRESS, Silviu Lupescu, director general al editurii Polirom. Acesta vorbeşte de cele 20-30% dintre librăriile mici, businessuri de familie aflate în localităţi cu mai puţin de 100.000 de locuitori, care şi-au închis obloanele din cauza impozitului minim introdus anul trecut. Pe larg în MONEY EXPRESS.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed