Criza finaciara le-a sporit averile celor mai bogati americani

0
Criza finaciara le-a sporit averile celor mai bogati americani

In ciuda unei veri tumultuoase pe toate bursele de titluri sau de marfuri ale Wall Street-ului, 45 dintre noii membri ai topului provin din randurile celor care vand si cumpara active. In ultimul an, bogatii Americii au devenit si mai bogati, astfel incat, a detine un miliard de dolari (0,71 de mld. euro) nu mai este o conditie pentru a intra in topul “celor 400” a caror avere cumulata se ridica la 290 de miliarde dolari (206 de miliarde euro).

“Campionul” ultimului an este mogulul lumii jocurilor de noroc Kirk Kerkorian, a carui avere a crescut in doar douasprezece luni cu noua miliarde dolari (6,39 de mld. euro), propulsandu-l in top 10 al “celor 400” de bogati americani.

Dupa ce au reusit sa transeze in favoarea lor lupta cu rivalii de la Yahoo, fondatorii Google, Sergey Brin si Larry Page, ambii cu o avere de 18 miliarde dolari (12,78 de mld. euro), au ajuns si ei sa se numere printre primii zece miliardari ai Americii. La varf nu s-a petrecut nicio schimbare. Pe prima pozitie a topului se afla, in continuare, Bill Gates, cu o avere de 59 de miliarde dolari (41,91 de miliarde euro), pe a doua se afla Warren Buffett – cu 52 de miliarde dolari (36,94 de mld. euro). Distanta dintre cei doi pare aproape imposibil de scurtat pentru oricare dintre urmaritori.

Aflat pe pozitia a treia in top, Sheldon Adelson nu are decat 28 de miliarde dolari (19,89 de miliarde euro). La 33 de ani, John Arnold – unul dintre fostii membri ai echipei de la Enron, care, dupa prabusirea gigantului energetic, si-a infiintat propriul sau fond de risc, denumit Centaurus Energy, este cel mai tanar dintre cei 400 de miliardari ai Americii, cu o avere de 1,5 miliarde dolari (1,06 mld. euro). Analiza secundara arata si alte lucruri interesante. Astfel, dintre “cei 400” de miliardari ai Amercii 270 sunt oameni care “au pornit-o de jos”, barbatii sunt mult mai numerosi decat femeile – 361 contra 39. In fine, poate cea mai interesanta observatie se refera la faptul ca, insumata, averea “celor 400” atinge valoarea de 1.540 de miliarde dolari (1.030 de mld. euro).