Criza financiară a dus la pierderea din valoarea bursieră a giganţilor britanici Barclays şi HSBC

0
Criza financiară a dus la pierderea din valoarea bursieră a giganţilor britanici Barclays şi HSBC

Căderea s-a produs ca urmare a crizei de pe piaţa creditelor ipotecare din Statele Unite. Analiştii estimează că şi rezultatele financiare ale celor două bănci vor fi afectate şi că Barclays şi HSBC nu sunt singurele instituţii de profil care vor avea de suferit.

HSBC şi Barclays, precum multe alte instituţii europene se luptă cu expunerile de pe piaţa americană a creditului. Giganţi cum ar fi Merrill Lynch şi Morgan Stanley au fost nevoiţi să acopere deja pierderi de miliarde de dolari din cauza plasamentelor pe piaţa ipotecară.

Analiştii sunt de părere că mulţi alţi creditori vor înregistra rezultate negative. În opinia lor, criza financiară izbucnită dincolo de ocean este fără precedent pentru că include instrumente financiare sofisticate cum sunt produsele derivate. Prin natura lor acestea limitează capacitatea analiştilor de a evalua gravitatea situaţiei.

Pe piaţa europeană, grupul bancar Barclays a pierdut mai mult de un sfert din capitalizarea bursieră în ultimele 4 săptămâni. Cotaţia acţiunilor sale pierdea 9 procente în şedinţa de tranzacţionare de vineri. Pentru a opri căderea a fost nevoie de un comunicat oficial al conducerii de negare a zvonurilor privind posibile pierderi de 10 miliarde de dolari. Conducerea a anunţat că lucrează cu specialiştii de la Price waterhouse Coopers la raportarea rezultatelor financire. De obicei compania nu oferă astfel de informaţii, dar acum a fost nevoită din cauza speculaţiilor privind expunerile de pe piaţa ipotecară.

HSBC, un alt mare jucător european, a pierdut şi el, în ultima lună, 10% din capitalizarea bursieră şi a anunţat deja pierderi de 1 miliard de dolari.

Analiştii Citigroup avertizează că o depreciere a sectorului bancar european va face ca bursele să bată pasul pe loc în 2007. O singură dată, în 1982, bursele din Europa au mers pe câştig în timp ce sectorul bancar se deprecia. În rest, interdependenţa a fost decisivă.

Componenta bancară a indicelul DJ STOXX a pierdut 18% de la începutul anului. La nivel înalt, se iau deja măsuri. Bank of America, Citigroup şi JP Morgan au căzut de acord asupra modalităţii de finanaţare a unui fond creat pentru asigurarea stabilităţii pieţelor financiare. Va avea 75 de miliarde de dolari şi va intra în fucţiune până la sfârştiul anului.