Criza financiară aduce taxe mai mari pentru britanici

0
Criza financiară aduce taxe mai mari pentru britanici

Orice majorare a taxelor va veni ca un plus la ceea ce Gordon Brown, actualmente prim-ministru, a impus pe vremea cand activa ca ministru de finanţe. El a ridicat taxele indirecte în mod repetat, în timp ce taxele pe venit au ramas neschimbate.

Avertismentul coincide cu ştirea că executivii americani de la Lehman Brothers, preluaţi recent de Barclays, vor continua să primească bonusuri de milioane. Barclays s-a angajat să plătească 2,5 miliarde dolari în bonusuri respectiv salarii, staff-ului Lehman Brothers din New York. Un grup de opt executivi şi 200 de angajaţi importanţi se vor bucura de bonusurile amintite mai sus, pentru activitatea din ultimele 9 luni. Un alt număr de 8800 de oameni se vor bucura de o parte din bonusuri, mai mica, dar îşi vor păstra slujbele ca urmare a achiziţiei. În contrast cu această ştire, în Marea Britanie, în doar 48 de ore 5000 de oameni şi-au pierdut locul de muncă, iar predicţiile sunt sumbre pentru viitor.

Gordon Brown a declarat recent, la conferinţa partidului său din Manchester, că preseaza Statele Unite pentru returnarea unei sume de 8 miliarde dolari transferati chiar inaintea colapsului Lehman Brothers; el a completat că aceşti bani vor fi utilizaţi pentru plata salariilor foştilor angajaţi. În acelasi timp o firmă din City, Investec, a declarat recent că rata şomajului va creşte cu peste un milion de oameni la nivel global, ca urmare a saptămânii tumultoase prin care a trecut sistemul financiar.

Ştirea pozitivă este că injecţia de lichitate a salvat sistemul de la prelungirea catastrofelor financiare; totodată această mişcare aduce cu ea un alt efect nedorit, şi anume costuri mai ridicate la ipoteci, taxe şi şomaj, care vor urmări atât SUA cât şi UK cel puţin 5 sau poate 6, 7 ani.

Andrei Hancu, corespondent The Money Channel la Londra