Criza îi ține pe tinerii europeni în casele părinților

Numărul tinerilor britanici cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani care locuiesc împreună cu părinții lor a crescut cu 25% în ultimii zece ani, ajungând la 3,3 milioane de persoane, arată cifrele oficiale ale biroului de statistică din Marea Britanie, citate de ziarul rusesc Kommersant. Numărul englezilor care fac parte din această categorie de vârstă a rămas stabil, creșterea provenind în mare parte de la persoanele care au depășit vârsta de 20 de ani și încă nu au plecat de acasă și de cei care au luat decizia de a se întoarce să locuiască la părinți.

 

Dacă facem abstracție de cei mai tineri din această grupă de vârstă, creșterea în categoria 25-34 de ani este mai mică, dar oricum notabilă, de 10%, până la 1,6 milioane de persoane.

 

În mod cert, este vorba deja despre o tendință, pe care experții o explică prin consecințele crizei economice, reducerea veniturilor reale, creșterea șomajului și a prețurilor la locuințe.

 

În alte state europene, situația este și mai complicată. De exemplu, în Slovacia, mai mult de jumătate dintre tineri locuiesc împreună cu părinții. O tendință similară a fost remarcată și în Statele Unite ale Americii. Conform informațiilor publicate în luna august a anului trecut, aproape 14% dintre tinerii americani stăteau împărțeau casa cu părinții lor. Timp de un deceniu, numărul acestora a crescut cu 3%.

 

Două țări fac excepție de la tabloul general. Este vorba de două state lovite grav de criza financiară, Spania și Irlanda, unde ponderea tinerilor care locuiesc cu părinții a scăzut în ultimii cinci ani cu 1,7% și, respectiv, 2,6%. Specialiștii explică aceste cifre prin faptul că un număr foarte  mare de tineri spanioli și irlandezi părăsesc țara în speranța de a-și construi un viitor mai bun în străinătate.

 

Cifrele arată că 56,6% dintre tinerii slovaci stau cu părinții, în timp ce 51,6% dintre grecii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani sunt în această situație. În Italia, ponderea acestora este de 46,6%, iar în Polonia, de 43,4%. Totodată, 37,2% dintre tinerii spanioli încă locuiesc în casa părintească, la fel ca 22,6% dintre tinerii irlandezi. Procente mai mici au fost consemnate în state precum Germania (17,3%), Marea Britanie (14,4%) și SUA (13,9%). În schimb, în Danemarca, doar 1,8% dintre tineri mai locuiesc cu părinții.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed