Criza imobiliară din Spania va aduce mii de români înapoi în ţară în 2008

0
Criza imobiliară din Spania va aduce mii de români înapoi în ţară în 2008

Directorul AMOFM spune că, în următoarea perioadă, românii plecaţi la muncă în străinătate vor începe să se întoarcă în ţară, din cauza crizei imobiliare, care se resimte în special în Spania. Pelican a explicat că în condiţiile în care românii ar câştiga, în România, jumătate din salariul pe care îl câştigă în străinătate, aceştia s-ar întoarce în ţară, unde nu ar mai cheltui bani pentru cazare sau transport la locul de muncă.

Reprezentantul AMOFM a mai spus că bursele de genul celor organizate de autorităţile române în Spania şi în Italia vor da rezultate şi românii din străinătate sunt interesaţi de astfel de acţiuni.

Ministerul Muncii şi ANOFM au organizat, de la începutul anului, două burse de slujbe la Roma şi în Castellon de la Plana, pentru românii care vor să întoarcă la muncă în ţară.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, la bursa de la Roma au participat 700 de persoane, care provin în special din Moldova şi din sudul ţării, inclusiv din Bucureşti. Mai mult de jumătate dintre cei care au venit la bursa de la Roma au declarat că lucrează în Italia fără forme legale, iar peste 13% au spus că nu au un loc de muncă. Pentru a se întoarce la muncă în ţară, majoritatea lucrătorilor români au solicitat salarii cuprinse între 600 şi 800 de euro, dar au existat şi muncitori care au declarat că ar accepta şi 450 de euro.

Din datele preliminare ale MMFES, la acţiunea similară din Spania, au venit, în două zile, aproximativ 1.300 de români, din care o mie au depus CV-uri, salariile cerute pentru a se întoarce în ţară fiind cuprinse între 500 şi 1.500 de euro. Potrivit autorităţilor, românii au fost foarte interesaţi de campania de informare, atât în ceea ce priveşte drepturile la pensie şi la asigurări de sănătate la întoarcerea în ţară, cât şi modalitatea de a atrage bani europeni pentru deschiderea unei afaceri.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a spus că cele două evenimente au fost “un succes” şi a afirmat că astfel de burse vor mai fi organizate la Milano şi Madrid. Rezultatele concrete ale buselor se vor şti după Paşti, când muncitorii români se vor întoarce acasă şi vor contacta angajatorii cu care au luat legătura în timpul celor două acţiuni.

Sursa: NewsIn