Criza pune în pericol investiţii energetice cruciale la nivel mondial, consideră experţii

Restrângerea posibilităţilor de finanţare, scăderea economică şi căderea preţurilor la petrol şi gaz sunt principalele motive care au împins companiile energetice să-şi revizuiască în scădere investiţiile, au apreciat directorii unora dintre aceste societăţi.

Totuşi, nevoile energetice mondiale ar urma să avanseze cu peste 40% până în 2030, potrivit unui raport publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

Această tendinţă impune necesitatea modernizării infrastructurilor de producţie şi transport a companiilor energetice, avertizează CEE-ONU.

„Pericolul este ca investiţiile insuficiente în principalele ţări producătoare de energie să reducă oferta, conducând la presiuni puternice pe preţuri”, a afirmat directorul general al comisiei ONU, Jan Kubica.

Potrivit acestuia, criza financiară a sporit incertitudinea în legătură cu posibilitatea de a finanţa investiţiile energetice necesare pe termen lung pentru a răspunde nevoii în creştere de energie.

Situaţia este îngrijorătoare, în condiţiile în care un sondaj realizat de Consiliul Mondial al Energiei în rândul a 60 de şefi de companii din sector a indicat o scădere puternică a intenţiilor de investiţii în 2009. Jumătate dintre directorii chestionaţi au arătat că sunt gata să reducă cu peste 20% investiţiile în unele sectoare sau să le amâne cu doi ani.

În schimb, între 20% şi 40% dintre cei chestionaţi au afirmat că actuala criză financiară nu va avea vreun impact asupra investiţiilor firmelor pe care le conduc.

Concluziile studiului arată că tendinţa actuală şi viitoare a investiţiilor reprezintă o „ameninţare pentru securitatea energetică”, a avertizat un reprezentant al grupului energetic german E.ON, Stefan Ulreich. El a subliniat că nivelul ridicat al datoriei publice din SUA şi Marea Britanie pun în pericol investiţiile energetice prevăzute de aceste ţări.

 
Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comentează şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed