AcasăEconomieCroitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine. România trebuie să...

Croitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine. România trebuie să se împrumute la extern

“Dacă România nu reuşeşte să facă ajustările programate, sursele de capital vor scădea. Oricum, România trebuie să se împrumute de pe pieţele externe. În opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de încheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate şi ar asigura costuri mai mici”, a spus Croitoru.

Un acord de tip precautionary stabileşte o valoare a împrumutului, dar tragerile nu sunt efectuate automat, ci doar dacă este necesar.

Croitoru a spus că nu au fost încheiate calculele privind valoarea unui nou acord cu FMI şi nici nu s-a stabilit dacă acesta va presupune reînnoirea înţelegerii cu Comisia Europeană.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, că discuţiile dintre autorităţile române şi oficialii FMI privind încheierea unui nou acord vor începe în luna octombrie, când delegaţia Fondului se va afla la Bucureşti, urmând să fie stabilită şi forma acestui acord.

Şeful diviziei Comisiei Europene pentru Cehia, România, Polonia şi Slovacia, Laurent Moulin, a declarat, miercuri, că dacă România va semna un nou acord cu FMI atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Şeful statului a spus, miercuri, la RRA, că “în niciun caz” FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent, afirmând că noul angajament va fi “cel mai probabil un aşa numit acord de precauţie”.

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.

Ultimele Articole