Cseke Attila: Coaliţia refuză să modifice actul normativ care a oprit dezvoltarea ţării

Fostul ministru al Dezvoltării şi al Administraţiei Publice a spus că investiţiile finanţate din bani publici vor rămâne neterminate, banii publici deja investiţi vor fi irosiţi, iar ţara rămâne un mare şantier, arată un comunicat de presă al UDMR.

„Autorităţile locale rămân în continuare blocate cu investiţiile, deşi, în unele cazuri, au fonduri disponibile pentru finalizarea acestora. După cum este cunoscut, conform prevederilor OUG 90, indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administraţia publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, şi nu au fost facturate lucrări, dar vara şi toamna constructorii au lucrat şi depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autorităţile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral”, a continuat Cseke Attila.

Totodată OUG 90 contravine principiilor descentralizării, blochează plăţile investiţiilor publice, conduce la falimentul firmelor de construcţii şi încurajează plecarea din ţară a forţei de muncă. Totodată, interzice semnarea viitoarelor contracte în urma licitaţiilor publice câştigate legal, mai indică sursa citată.

Sursa menţionată mai precizează că asta înseamnă că statul şi autorităţile publice locale ar putea pierde procese şi ar putea plăti amenzi din bani publici. România, sau orice ţară care are probleme legate de buget, nu îşi poate permite astfel de consecinţe dacă speră la redresare fiscală, a subliniat Cseke Attila.

UDMR a propus soluţii la aceste probleme, dar modificările nu au fost dezbătute în Senat, pentru că acest proiect de act normativ nu a fost inclus pe ordinea de zi în plen.

Modificările propuse vor fi susţinute de UDMR şi în camera decizională, Camera Deputaţilor, punctează Cseke Attila.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri