CSSPP: Dirijarea contribuţiei pe pilonul II spre măsuri anticriză, soluţie mai bună decât îngheţarea

0
CSSPP: Dirijarea contribuţiei pe pilonul II spre măsuri anticriză, soluţie mai bună decât îngheţarea

Proiectul de buget pe 2009 trimis sâmbătă partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an.

"Nu înţelegem de ce au luat această decizie. Se putea negocia cu APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România n.r.) ca banii să fie investiţi în titluri de stat şi în infrastructură, ca măsură anticriză", a spus vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

El a precizat că, în acest fel, banii s-ar fi întors tot la stat.

Reprezentanţii CSSPP vor discuta cu oficialii guvernamentali despre eventuala măsură de îngheţare a contribuţiilor la 2% în sistemul de pensii private obligatorii, a adăugat Giurescu.

Potrivit legii actuale, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfârşitul anului trecut, 4.031.421 de participanţi de la care încasează contribuţii.

Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfârşitul anului trecut, după opt luni de colectare a contribuţiilor de la clienţi.

Sursa: NewsIn