AcasăEconomieCu cât au mai scăzut preţurile la locuinţe. Vezi aici noile valori...

Cu cât au mai scăzut preţurile la locuinţe. Vezi aici noile valori

„Analizând principalii factori care influenţează preţurile apartamentelor, puterea de cumpărare, raportul dintre cerere şi ofertă, situaţia macroeconomică în ansamblul ei, starea de încredere a clienţilor, precum şi evoluţia din ultimele luni, în mod firesc suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri de preţuri”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureşti
La nivelul Capitalei, indicele imobiliare.ro arată pentru luna iulie o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 2,4% faţă de luna iunie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6% mai mici.

Astfel, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iulie la 1.427 euro/mp de suprafaţă utilă, în scădere cu 0,9% faţă de luna iunie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.440 euro. Faţă de luna iulie a anului trecut, preţul mediu cerut este cu 10,8% mai mic. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere care s-au ieftinit cu 4,6% în ultimele 30 de zile şi cu peste 14% în ultimele 12 luni, în timp ce garsonierele s-au scumpit cu 0,1%, iar apartamentelor cu două cu 1,2%.

În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor vechi, luna trecută s-a înregistrat o scădere de 2,8% şi au ajuns la o valoare medie de 1.179/euro mp de suprafaţă utilă şi cu 5,6% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,1%, urmate de apartamentele cu două şi trei camere, 3%. Apartamentele cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,3%.

Braşov
Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în Braşov a fost în iulie de 907 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 3,2% mai puţin decât în iunie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu este mai mic cu 3,6%. O scădere accentuată s-a înregistrat şi în cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene al căror preţ a coborât sub pragul de 1.000 de euro/mp, ajungând la 946 euro/mp. Raportat la preţurile de anul trecut, acestea sunt mai mici cu 10,4%. Pe segmentul apartamentelor vechi, preţul solicitat de proprietari a ajuns la 905 euro/mp, în scădere cu 2% faţă de luna iunie.

Garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două camere a fost mai mic în iulie cu 2,5% decât în luna precedentă. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,7%, preţul cerut ajungând la 894 euro/mp util, iar cea mai spectaculoasă evoluţie de preţ au avut-o apartamentele cu patru camere al căror preţ a scăzut în iulie cu 4,7%.

Cluj-Napoca
În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, ajungându-se la o valoare medie de 1.023 euro/mp util. Pe segmentul apartamentelor noi s-a înregistrat o creştere de 1,8%, la 984 euro/mp util, în timp ce preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 1,4%, iar preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.040 euro/mp util.

Garsonierele s-au ieftinit cu 3,5%, apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,4%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 0,4%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,7% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în garsonierelor.

Constanţa
În ceea ce priveşte apartamentele din Constanţa, acestea s-au ieftinit cu 1,4% în luna iulie, ajungând la valoarea de 1.007 euro/mp de suprafaţă utilă, cu un ritm de scădere dublu faţă de iunie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu 6,4% mai mică.

În cazul apartamentelor noi, preţul mediu cerut a crescut cu 2,4%, ajungându-se la o valoare de 1.034 euro/mp util. În schimb, preţul pe mp al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 2,1%, până la 1.003 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 6,9%. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată în cazul garsonierelor, urmate de cele cu trei camere, a căror preţ mediu s-a ieftinit cu 3,5%, respectiv 2,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%.

Iaşi
Deşi în iunie în Iaşi s-a înregistrat o uşoară creştere a preţurilor lcouinţelor, luna iulie a adus scăderi. Astfel, preţul mediu cerut a coborât sub 900 euro/mp util, până la 899 euro/mp util, în scădere cu 1,9% faţă de luna precedentă. În cazul apartamentelor noi s-a înregistrat o scădere consistentă de 3,4%, ajungându-se la o valoare medie de 963 euro/mp util, iar faţă de aceeaşi lună a anului trecut preţurile sunt mai mici cu 5%.
Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,5%, iar valoarea medie cerută a ajund la 877 euro/mp. Garsonierele sunt mai ieftine cu 2,1%, apartamentele cu două camere cu 0,7%, iar cele cu trei camere cu 0,9% faţă de iunie.

Timişoara
Potrivit imobiliare.ro , locuinţele din TImişoara sunt cele mai ieftine din oraşele analizate, cu o scădere de 2,6% în iulie şi un preţ mediu de 851 euro/mp util. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, diferenţa de preţ s-a accentuat, depăşind 13%. „Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele vechi: -2,6%, preţul mediu actual ajungând la valoarea de 846 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 2,1%, până la valoarea de 885 euro/mp util”, potrivit analizei.

Preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 846 euro, cu 2,6% mai puţin decât în luna precedentă. Apartamentele cu trei camere şi garsonierele s-au ieftinit cu 4,1%, respectiv 2,3%, în timp ce apartamentele cu două şi patru camere au cunoscut un ritm de scădere de 1%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 12 şi 14,9%.

Ultimele Articole