Cu ce arme încearcă Google să detroneze iPad-ul

Dacă e adevărat că tablet-urile vor schimba felul în care folosim tehnologia niciun producător de electronice nu vrea să rămână pe dinafară. Cu atât mai puţin Google care în ultimul an s-a angajat într-o luptă pe mai multe fronturi cu Apple, de la smartphone-uri, la publicitate sau sisteme de operare.

Chiar dacă existenţa unui tablet Google nu a fost încă anunţată oficial aceasta a devenit aproape palpabilă odată ce Eric Schmidt a lăsat să îi scape faptul că Google lucrează la un tablet care va rula pe sistemul de operare Android. Conform surselor New York Times, care au preferat să rămână anonime, tablet-ul Google se află deja în etapa de testare, compania evaluând alături de câţiva publisheri mecanismul de distribuţie al cărţilor, revistelor şi a altor tipuri de conţinut.

Mai multe semne confirmă o asemenea ipoteză. De la începutul anului se zvoneşte de că Google ar lucra la un asemenea dispozitiv împreună cu HTC , aceeaşi companie cu ajutorul căreia a lansat pe piaţă Nexus One. Mai mult, compania şi-a anunţat deja planurile ce vizează un magazin de e-book-uri care ar urma să fie lansat în următoarele câteva luni.

În plus, în aceeaşi seară în care Schmit lăsa să îi scape informaţiile privitoare la tablet-ul Google cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane a Editorilor de ştiri Eric Schmidt a declarat că Google lucrează alături de publisheri pentru a crea noi modalităţi de a ajuta ziarele şi publicaţiile print să câştige bani online. Citită în această cheie tentativa Google de intrare pe piaţa tablet-urilor pare a fi mai degrabă o modalitate de a îngropa securea războiului cu publisherii care au acuzat în mod repetat compania de erodarea veniturilor lor prin difuzarea gratuită a conţinutului lor, ajutându-i pe aceştia să îşi distribuie digital produsele.

Cum ar putea arăta principalul competitor al iPad

Zvonurile referitoare la un potenţial tablet Google au început să se strângă de la începutul anului, încă înainte de lansarea iPad. Acestea sunt cele mai probabile zvonuri privitoare la tabletul Google de până acum:

  • Produs de HTC: În ianuarie HTC anunţa că a lucrat la un tablet însă că a pus planurile pe hold pentru a se concentra pe dezvoltarea de smartphone-uri. Având în vedere că HTC a fost partenerul cu ajutorul căruia Google a lansat şi Nexus One pe piaţă această ipoteză pare a fi cea mai plauzibilă.
  • Cu sistem de operare Android: Conform surselor citate de New York Times tabletul Google ar urma să ruleze sub Android, sistemul de operare al smartphone-ului Nexus One, şi nu sub Chrome aşa cum se zvonea la începutul anului şi asta în mare parte datorită faptului că acest sistem de operare este optimizat pentru dispozitivele touchscreen.
  • Şi nu Chrome OS: Deşi sistemul de operare al Google urmează a fi lansat anul acesta se pare că acesta nu îşi va face apariţia pe tablet, fiind un sistem de operare light, creat pentru netbook-uri şi light browsing.
  • Cu aplicaţii online pe o platformă deschisă: Nimic revoluţionar la acest capitol. Până acum se pare că tablet-ul Google va îmbrăţişa modelul dezvoltat de Apple, pe bază de ecosistem de aplicaţii third-party, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care sistemul de operare va fi Android, ecosistemul Android Marketplace fiind singurul competitor adevărat al iTunes AppStore. Atuul Google este însă realizarea unei platforme deschise unde oricine poate dezvolta software, în opoziţie cu ecosistemul închis şi controlat al Apple. Android Marketplace permite oricui să publice aplicaţii iar utilizatorii au posibilitatea de a descărca aplicaţii şi din alte surse, neoficiale.
  • Cu Google books: Adică Google Editions, un nou serviciu Google care va fi lansat până la jumătatea anului, când va avea o librărie de 500.000 de eBook-uri aflate în portofoliul publisherilor cu care Google lucrează deja la Google Book Search. Cărţile vor putea fi cumpărate direct prin Google sau prin intermediul site-urilor partenere precum Barnes & Noble sau chiar Amazon.com. Pentru cărţile cumpărate prin Google publisherii vor încasa 63% din venituri în timp ce 37% din încasări vor merge către Google. Atunci când sunt vândute prin intermediul unui retailer 45% merg către publisher şi 55% către retailer în timp ce Google încasează doar un mic comision.
  • Google Voice serviciu care se va îmbogăţi în curând cu o funcţionalitatea voice over IP datorită recentei achiziţii a rivalului Skype, Gizmo5.
  • care va avea suport pentru Flash: La lansarea iPad una dintre cele mai mari dezamăgiri ale publicului a fost lipsa suportului pentru Flash. Google tablet va avea însă suport pentru Adode Flash 10.1

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed