Culiţă Tărâţă: Ca să devii fermier îţi trebuie 1.500 de hectare şi trei milioane de euro (VIDEO)

Pentru a face bani din agricultură, unui întreprinzător îi trebuie măcar 1.500 de hectare de teren agricol, spune Culiţă Tărâţă, cel mai mare arendaş al ţării, iar investiţia iniţială ar fi de aproximativ 2.000 de euro pentru fiecare hectar, în care intră inclusiv achiziţionarea utilajelor.

”Dacă ai mai puţin mergi la supravieţuire, nu faci mai nimic”, afirmă acesta. Să ai terenul este doar un prim pas, pentru că mai trebuie şi bani. Şi nu puţini.

“Gândiţi-vă că te costă 600-650 de euro numai exploatarea parcelei. Mai puneţi motorizarea – măcar 3.000 de cai putere, irigaţii, salarii, carburanţi. Sari lejer până la 2.000 de euro de hectar”, potrivit lui Tărâţă

Anul 2009 nu a fost prea bun pentru arendaş, în ciuda faptului că a cules roadele a peste 70.000 de hectare. Seceta din prima parte a anului trecut şi preţul scăzut al cerealelor i-au dus afacerile în jos cu 30%. Profitul a urmat acelaşi trend, scăzând până la 2,5 milioane de euro. Un calcul simplu arată că Tărâţă ar fi făcut un beneficiu de doar 35,7 euro pe hectar

Numai agricultura scoate România din criză

Pentru acest an, însă, moşierul Tărâţă are aşteptări mult mai bune, pentru că umiditatea din sol este excelentă. Şi pentru că în România factorul meterologic face, întotdeauna, diferenţa între un an foarte bun şi unul dezastruos, Tărâţă vede o producţie mult mai mare şi un profit cel puţin dublu. Mai ales că ştie una şi bună: ”Numai agricultura scoate România din criză”, a spus fermierul, la The Money Channel.

Culiţă Tărâţă, prin intermediul TCE 3Brazi, exploatează agricol 73.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei şi Moldova. Numai din plăţi directe la hectar omul de afaceri primeşte peste opt milioane de euro, anual.

Urmareste pe Money WebTV toate stirile video si emisiunile The Money Channel

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed