Culiţă Tărâţă: Scăderea subvenţiilor din agricultură i-ar distruge pe fermieri. Nu şi pe mine

Printre măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescu se numără şi reducerea subvenţiilor pentru agricultură dar şi anularea lor pentru terenurile nelucrate. Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3Brazi şi cel mai mare agricultor al ţării spune, pentru Money.ro, că o asemenea măsură ar însemna condamnarea la faliment al micilor fermieri. Nu şi a lui pentru că, spune omul de afaceri, el are deja un business consolidat.

„O asemenea decizie ar fi o aberaţie. O măsură antinaţională. Cum să reziste micul fermier de la noi care, oricum, e decapitalizat fără plăţile directe? Când în toată Europa agricultura e puternic subvenţionată noi să facem pasul înapoi? Asta ar însemna ieşirea de pe piaţă a produselor autohtone şi am rămâne cu scursurile din import”, afirmă omul de afaceri.

Potrivit acestuia afacerile lui ar fi mai puţin afectate pentru că grupul lui este deja integrat şi nu se bazează pe plăţile de la stat. Cât despre anularea subvenţiilor pentru terenurile nelucrate Târâţă crede că este o soluţie excelentă. „Foarte bine. Poate aşa îi vor descuraja pe cei care au luat mii de hectare de teren agricol pe care-l ţin pârloagă(teren nelucrat – n.r.) doar ca să încaseze subvenţia. Aşa făceau italienii acum zece ani. Luau cu 50 de mărci terenul şi aşteptau banii de la stat”, mai spune Tărâţă. Opinia omului de afaceri este împărtăşită şi de ceilalţi mari doi agricultori din ţară Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu caare au, de asemenea, un cui împotriva proprietarilor de terenuri agricole care le lasă nelucrate dar aşteaptă, în fiecare an,  plăţile directe de la buget.

Fermierii români primesc o subvenţie de circa 120 de euro pentru fiecare hectar deţinut, în cea mai mare parte din bani europeni. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a anunţat, astăzi, că subvenţiile restante de anul trecut vor începe să fie plătite chiar de mâine.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed