În anul 2007, Irina Carşai a obţinut de la CEC Bank 12 credite, pe numele a tot atâtea persoane, cărora le-a semnat adeverinţe false de venit. Printre persoanele care au căzut în plasa femeii, care pe atunci deţinea un restaurant în Bistriţa-Năsăud, s-au numărat Saveta şi Simion Rus, scrie adevarul.ro.

 

Cei doi, care fuseseră angajaţi ai femeii, au fost convinşi de aceasta să gireze pentru un credit pe care voia ea să îl ia, care nu trecea de 10.000 de lei. Soţii Rus spun că s-au prezentat la bancă, unde li s-au pus în faţă mai multe hârtii cerându-li-se să le semneze.

 

După doi ani, s-au trezit cu anchetatorii la uşă, care i-au anunţat că erau milionari şi că contractaseră două credite în valoare totală de 500.000 de lei folosindu-se de acte false. Pentru ca totul să dea bine în acte, Irina Carşai a emis şi adeverinţe false de venit, cu salarii colosale. În total, Carşai, care i-a avut complici pe soţul său, pe fiul său şi pe un ofiţer de credite de la CEC Bank, a obţinut 2,7 milioane de lei, bani care i-au fost viraţi direct în cont, fără ca titularii de credit să vadă vreun leu.

 

„În vremea în care s-au scos aceste credite eu eram şomeră, iar soţul era pensionat pe caz de boală. În adeverinţele false pe care le-a făcut doamna Carşai aveam venituri de 6.000-7.000 de lei. Nici preşedintele ţării nu avea un asemenea salariu pe vremea aceea“, mărturiseşte Saveta Rus.

 

Ea susţine că de 8 ani, din 2009, de când Irina Carşai a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune, CEC Bank îi ia o parte din pensie ei şi soţului ei. Potrivit femeii, în aceşti ani a pierdut împreună cu soţul său în jur de 40.000 de lei, reprezentând executarea silită şi cheltuielile cu avocaţii.

 

Prima sentinţă pentru Irina Caşai a venit în anul 2012, de la judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Irina Carşai era condamnată la 7 ani de închisoare cu executare, iar fiul şi soţul său la câte doi. Ofiţerul de credite care se afla în spatele acestei inginerii, Viorica Fustos, a fost condamnată la două luni de închisoare cu suspendare. Aceeaşi instanţă a stabilit ca banii să fie recuperaţi de la Irina Carşai. În urma contestaţiilor, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a micşorat pedeapsa Irinei Carşai la 5 ani şi două luni, însă a menţinut decizia de care stabileşte că prejudiciul se recuperează de la femeia care a instrumentat totul.

 

„Ne trag bani din pensiile de boală“

 

„Obligă, în solidar, inculpaţii Carşai Irina, Carşai Gavril şi Carşai Florin să plătească în favoarea părţii civile CEC Bank – Sucursala Bistriţa despăgubiri civile“, se arată în sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj. Cu toate acestea, cei executaţi silit cu câte 300 de lei lunar sunt tot soţii Rus. Cei doi au dat în judecată CEC Bank pentru a încerca să anuleze acest credit, însă dosarul bate pasul pe loc. Disperaţi, oamenii protestează de două săptămâni zi de zi în faţa sucursalei din Bistriţa a CEC Bank. „Am intrat o singură dată în instituţia aceasta (n.r. – CEC Bank) şi am devenit peste noapte miliardară, iar acum toată familia mea este executată silit. Nu se poate aşa ceva. De aproape 8 ani ne trag 30% din pensiile de boală. Domnul executor de ce nu s-a îndreptat spre averile celor care au luat banii aceştia?“, spune Saveta Rus.

 

Jurnaliştii „Adevărul“ au contactat reprezentanţii CEC Bank pentru a obţine un punct de vedere în legătură cu acest subiect. Deşi aceştia au precizat că vor reveni cu o poziţie oficială, până la închiderea ediţiei acest lucru nu s-a întâmplat.