x


  • EUR
    4.8740
    USD
    4.0034
string(16) "instant-articles"

Cum a ajuns energia electrică la cel mai mare preț DIN ISTORIE!

Acestea sunt aberaţiile acelei blestemate de ordonanţe, făcute de bugetarul pe viaţă Eugen Orlando Teodorovici şi macreconomistul de tarabă Darius Vâlcov. În numele populismului canceros.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.09.2019, 8:59

Populaţia a fost reintrodusă în consumul reglementat se va spune… deci e protejată… Ba nu e deloc. Chiar dacă revenirea la preţuri dictate a evitat scumpirea acum, dereglarea mecanismelor pieţei face ca pe celălalt segment, cel al consumului industrial, să apară preţuri uriaşe, care înseamnă costuri transferate mai apoi prin preţurile bunurilor şi serviciilor către consumator. Deci protecţie directă, dar expunerea indirectă, scrie digi24.ro.

Chiar şi acea protecţie este cu termen limitat. Prin ordonanţă era introdusă reglementare cu termen limitat, până în primăvara lui 2022, după care jucătorii din piaţă urmau să îşi recupereze costurile.

Se produce liberalizarea şi în plus se acopereau costurile suplimentare nerecunoscute până atunci. E, dacă vreţi, ca la credit cu perioadă de graţie: se plăteşte cu dobândă după aia care să acopere şi intervalul în care ai scăpat. Şi e costisitor. Oricum termenul acela cu 2022 nu mai stă în picioare.

Este uluitor să ai preţ record când afară este cald, nu e sezon rece, industria merge destul de greu şi totuşi se plătesc cele mai mari preţuri din istorie. Importurile se fac la capacitate maximă a reţelei şi pe fondul opririi neprogramate a unui reactor de la Cernavodă şi a unor rezerve de apă mai mici ajungem aici.