AcasăExterneCum a ajuns Putin să aibă o armată de carton: măcinată de...

Cum a ajuns Putin să aibă o armată de carton: măcinată de corupție și minciună, slab pregătită și prost condusă (AFP)

Războiul se decide în birouri, dar se duce pe teren. Deficienţele armatei ruse, expuse încă de la începutul conflictului ucrainean, relevă neajunsuri frapante în ceea ce priveşte managementul trupelor, subliniază agenția France-Presse într-o analiză preluată de Agerpres.

Beneficiind de imaginea măgulitoare moştenită din timpurile de glorie ale Armatei Roşii – uneori văzută chiar şi de state occidentale importante prin prisma bătăliei de la Stalingrad din 1943-1944 – armata rusă apare în realitate, desigur, puternică prin număr, dar slabă în privinţa calităţii sale. Deficienţele sale se înmulţesc pe măsură ce conflictul se prelungeşte, iar pierderile se adâncesc.

„Armata minciunii”

Încă din primele zile ale invaziei ruse declanşate în 24 februarie se crease impresia că soldaţii ruși trimişi pe front nu-şi cunoşteau obiectivele. Unele unităţi chiar credeau că merg la manevre, nu la luptă. „Armata rusă este armata minciunii”, declara în luna mai şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard.

„Oamenii au minţit spunând că armata ucraineană nu va lupta, că forţele ruse sunt pregătite de război, că şefii ştiu să comande”, sublinia el. Şase luni mai târziu, analiştii occidentali descriu în continuare o armată cangrenată de minciună şi corupţie.

„Ofiţerii superiori nu râvnesc decât la medalii şi se îngrijesc de cariera lor. Iar soldaţii nu vor decât să supravieţuiască”, afirmă Alexandre Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

La vârful ierarhiei, preşedintele Vladimir Putin cere „rezultate nerealizabile. Şi nimeni nu-i poate spune adevărul, nici măcar în privat”, adaugă acest fost membru al serviciului de informaţii al armatei israeliene. „Este oare posibil ca un ofiţer curajos să gândească în afara cadrului? Da, dar va rămâne o excepţie care nu va schimba lucrurile pe teren, în afară de faptul că va limita niște pagube şi va salva niște vieţi”, spune Grinberg.

Probleme cu oamenii

În faţa unui conflict devastator ca echipamente şi oameni, armata rusă – ale cărei pierderi exacte rămân necunoscute – s-a confruntat rapid cu probleme de gestiune a trupelor: dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut, notează AFP. În plus, mai mulţi generali şi un număr mare de ofiţeri au căzut pe câmpul de luptă, paralizând şi mai mult lanţul de comandă deja apreciat ca necorespunzând cerinţelor. Or, înlocuirea lor este cu atât mai complicată cu cât diferite eşaloane ale armatei sunt neglijent formate.

„Există o problemă de formare a cadrelor, în special absenţa corpului de subofiţeri în armata rusă”, spune un responsabil militar francez de rang înalt, precizând că subofiţerii sunt aleşi dintre soldaţii cu cea mai mare vechime. Or, „un subofiţer este un expert în domeniul său”, arată acesta. Iar „când singura relaţie cu subordonaţii tăi este raportul de forţă, când doar cel mai în vârstă şi cel mai puternic ajunge subofiţer, este complicat să ataci inamicul frontal”, arată responsabilul militar francez.

„O armată este o sumă de competenţe şi de abilităţi. În lipsa unei infrastructuri solide de recrutare/instruire/inovare, suma rusă se diminuează constant”, afirmă fostul colonel şi istoric de război Michel Goya. „Forţa de manevră rusă a slăbit, fiind prost înlocuită cu unităţi şi mai puţin numeroase şi de o calitate inferioară”, potrivit acestuia.

Corupție și deturnări de fonduri

Și mai rău, armata rusă este subminată de minciuna instituţionalizată. Istoricul şi autorul independent Chris Owen a publicat pe Twitter afirmaţii ale unor soldaţi ruşi, difuzate în scopuri de propagandă de către ucraineni, dar cu toate acestea revelatoare. Ei vorbesc despre exerciții militare reduse pentru a deturna bugete, evaluări false privind starea unor unităţi de luptă, rapoarte obiectiv false asupra rezultatelor unei operaţiuni.

„Planificarea se bazează pe rapoarte. Iar rapoartele diferă de realitate”, subliniază Chris Owen. Caracterul mincinos al documentelor care circulă în armată a fost dovedit în unităţi ruse de pe toate fronturile şi din toate categoriile, de la paraşutişti la infanteria mecanizată, spune expertul.

Mobilizarea generală – necesară, dar puțin probabilă

De la primele eşecuri suferite în primăvară de către ruşi a apărut ipoteza unei mobilizări generale. Aceasta este însă puţin probabilă, căci este susceptibilă să întoarcă opinia publică rusă împotriva autorităţilor şi, în plus, l-ar obliga pe Putin să numească „război” ceea ce el denumeşte „operaţiune specială”.

Prin urmare, Moscova recurge la voluntari şi mercenari, în special la cei ai dubioasei societăţi private Wagner. Într-un videoclip devenit viral pe reţelele de social media, un bărbat prezentat ca fiind miliardarul rus Evgheni Prigojin (zis și „Bucătarul lui Putin”), un apropiat al lui Putin şi presupus finanţator al societăţii de mercenari Wagner, este filmat în curtea unei închisori propunând contracte deţinuţilor.

AFP nu l-a putut identifica oficial, dar afirmaţiile sale sunt clare: „Dacă faceţi şase luni în Wagner, veţi fi liberi”, spune el. „Dar dacă sosiţi în Ucraina şi decideţi că nu este pentru voi, veţi fi executaţi!”, avertizează acesta. „Nu numai că este complet sinistru”, comentează Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din Saint Andrews (Scoţia), dar este şi o dovadă a crizei masive în privinţa recrutării de soldaţi în Rusia, punctează el.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.