Cum a evoluat dobânda de referință în ultima lună

Inflația în creștere a devenit în ultima perioadă o problemă majoră nu doar în România, ci aproape peste tot în lume, chiar și în cele mai dezvoltate țări. Pentru a tempera acest trend inflaționist, cel mai la îndemână instrument al băncilor centrale este creșterea dobânzilor de referință, un mecanism folosit cu succes în astfel de situații.

Desigur, scumpirea banilor dictează însă scumpirea creditelor și alte probleme de moment pentru populație. Nu există metodă perfectă de a reveni la normalitate, intervenția are desigur efecte secundare în economie, cel puțin pe termen scurt.

La mijlocul lunii decembrie 2022, Rezerva Federală a SUA (Fed) și Banca Centrală Europeană (BCE) au decis din nou majorarea acestei dobânzi de politică monetară. Și în România, în 2022, Banca Națională a României (BNR) a urmat același curs. În noiembrie, BNR a decis majorarea dobânzii la 6,75%, de la valoarea anterioară 6,25%.

Cât va mai continua creșterea de dobândă în SUA

Creșterea dobânzii de către Fed este mai redusă decât în trecut – doar 0,5%, față de 0,75% în pașii anteriori. Ținta pare să fie 5,15%, față de actualul interval de 4,25 – 4,50%. În 2022 au fost în SUA șapte majorări consecutive ale ratelor, ca parte a unei campanii agresive pentru a încerca să reducă cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

Se estimează că ritmul se va păstra la începutul anului 2023, probabil încă două astfel de majorări de dobândă. Cei de la Fed au spus că problema inflației va continua în 2023, chiar dacă se va tempera, iar intervenția lor se va face atât timp cât este nevoie, fără ezitare. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din anul 2007, deci din perioada cele mai recente crize financiare.

După nivelul de 5,1%, dobânda ar urma să scadă la 4,1% în 2024, un nivel mai ridicat decât s-a crezut anterior. Cei de la Fed se așteaptă ca ratele mai ridicate de dobândă să afecteze economia, astfel că au înrăutăţit la 0,5% prognoza de creştere a economiei SUA în 2023. În următorii 2 ani, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans de 1,6% şi respectiv 1,8%.

Totuși, se pare că ar putea fi evitată o nouă criză financiară violentă, iar consumul de divertisment este în creștere, mai ales după pandemie, semn că oamenii nu uită de relaxare și distracție. Iar jocurile video legate într-un fel sau altul de bani și bănci sunt printre cele mai populare și în 2023. Titluri precum Evil Bank Manager disponibil pe Steam sau Hit The Bank: Life Simulator disponibil pe gadgeturi mobile se încadrează în această categorie. În ultimii ani au fost lansate și o serie de sloturi legate de domeniul financiar, cele mai căutate titluri fiind Iron Bank, Bank or Bust, Piggy Bank Megaways, Fat Banker sau Empty the Bank, sloturi ce pot fi jucate pe bani reali sau chiar cu rotiri gratuite sau bonus fara depunere. În acest domeniu al jocurilor de noroc, desigur câștigurile potențiale rezonează perfect cu tematica financiar – bancară.

Situația cu dobânda de referință în Europa

BCE a făcut recent un nou pas de creștere a dobânzii, urmând politica Fed. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare, ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi respectiv 2,00%.

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze”, se menționează în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobânda de referinţă cu câte 50 de puncte de bază, pentru a lupta împotriva inflaţiei persistente din zona euro, a avertizat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie 2022. Experţii consideră că rata medie a inflaţiei va ajunge la 8,4% în anul 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023. Și în România, inflația a urcat la 16,8% în luna noiembrie, pe ultimele 12 luni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed