Cum a luat naștere fake news-ul potrivit căruia UE va obliga cetățenii să mănânce gândaci

Se vorbește tot mai mult de faptul că UE va obliga cetățenii să mănânce gândaci. Scandalul a luat amploare în ultimele zile din cauza unor declarații controversate promovate de mai multe televiziuni. Evident, zvonurile sunt false, iar UE doar a recomandat mâncatul insectelor. Iată cum s-a ajuns la o întreagă dezbatere a unui fake news. Volume 100%  

De mai bine de câțiva ani, în România a apărut ideea că Uniunea Europeană și chiar ONU ne vor obliga să mâncăm insecte. Aceasta s-a accentuat în ultimele zile mai ales când persoane publice și politice și chiar miniștri au alimentat teoria.

Petre Daea: Îi combat, nu îi mănânc. Eu le-am mai spus celor care pleacă pe drumul acesta al imaginației punând gusturile în fața dorințelor lor, de a-și croi o anumită atitudine și a dezvolta un anumit gust, nu e cazul la români. Aceeași idee a fost promovată în mai multe rânduri. Petre Daea: Nu, nu, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greierii? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt, noi mâncam ce trebuie, sarmale, cârnați, ouă de găină, nu o să înlocuiți acum ouăle de găină cu vreun vierme, nu are rost să faceți asemenea efort.

Presa internațională relata din 2015 același subiect – cum vrea UE să ne oblige să mâncăm gândaci. Prezentatorii celebrelor posturi internaționale de televiziune aveau aproape aceeași abordare. -„Sugestia mea pentru cei care spun `ar trebui să mâncați gândaci` – voi primii! Ipocriții vor să trăiți ca niște oameni ai peșterii, în timp ce ei trăiesc ca regii.”

Tot scandalul a luat naștere când UE și ONU au început să vorbească despre faptul că insectele pot fi o sursă alternativă de proteine, iar fermele sau crescătoriile de insecte sunt mai prietenoase cu mediul decât cele care cresc animale familiarizate cu farfuria românului. O agenție specializată ONU, spunea asta încă din 2013, într-un raport care era menit să educe populația, nu să o oblige la ceva anume.

„Sperăm că acest raport să crească conștientizarea privind rolurile insectelor în a ajuta mediul înconjurător și viața oamenilor”, se arată în raportul publicat. Practic, documentul arată clar că nu este vorba de nicio impunere. Lucru întărit și de Comisia Europeană. Într-un răspuns pentru PressOne, instituția precizează că „nu îi va forța pe cetățeni să mănânce insecte (sau orice altceva). Consumul insectelor este posibil, niciodată obligatoriu, atâta timp cât acestea sunt autorizate ca alimente noi de Comisie.” Totuși, numeroasele teorii false au fost mediatizate, iar isteria a ajuns și în România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri