Cum a răspuns Guvernul al cele șapte ÎNTREBĂRI frecvente despre certificatul digital COVID

0
Începând de astăzi, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat în statele Uniunii Europene sunt recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale COVID. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital nu mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători.
Acesta este răspunsul la una dintre întrebările legate de certificatul digital COVID. Vezi în text care sunt cele mai frecvente întrebări despre acest document și răspunsul autorităților.
Certificatele digitale COVID-19 pentru călătoriile în UE pot fi descărcate din portalul https://certificat-covid.gov.ro/.

Guvernul a publicat vineri răspunsurile pentru 7 dintre cele mai frecvente întrebări legate de certificatul digital COVID.

Întrebări frecvente legate de certificatul digital COVID:

 

Guvernul a publicat vineri răspunsurile pentru 7 dintre cele mai frecvente întrebări legate de certificatul digital COVID.

Întrebări frecvente legate de certificatul digital COVID:
  • 1. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?
Nu, nu are nevoie și de test, cu condiția să se înscrie în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii.
  • 2. Pentru cetățenii care vin din țările non-UE, la intrarea într-o țară europeană, deținerea certificatului digital reprezintă o condiție de acces?
Dacă cetățenii care vin din state non-UE sunt cetățeni ai unor țări UE își scot certificate digitale din statul unde au cetățenie unde au rezidență.
Dacă cetățenii sunt ai unui stat non-UE, nefiind posibilă emiterea unui certificat digital în respectivul stat, cetățenii trebuie să prezinte documente emise de autoritățile naționale din țara non-UE.
  • 3. Dacă ai certificat digital european și călătorești dintr-o țară inclusă pe lista roșie, la intrarea într-o țară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?
Dacă ai certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu intri in carantină. Dacă deții certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, intri in carantină.
  • 4. În cazul copiilor este nevoie de certificat digital pentru a călători?
Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților.
În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.
Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.
  • 5. Cetățenii trebuie să plătească pentru eliberarea certificatului digital?
Certificatul digital este gratuit, iar timpul de generare poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
  • 6. Cum se poate accesa și vizualiza certificatul digital?
Certificatele digitale pot fi accesate și vizualizate atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf a documentului, care se poate tipări.
Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.
  • 7. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea certificatului digital COVID?
Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.