Cum accesezi Programul Local 2023. Reguli și condiții

Cum accesezi Programul Rabla 2023. Reguli și condiții. A început programul Rabla Plus, dar și Rabla Clasic și Rabla Local. S-au schimbat însă niște lucruri pe care viitorii șoferi trebuie să le ia în calcul.

În primul rând, o primă modificare importantă pentru programul Rabla Clasic este majorarea primei de casare, în cazul casării unui autovehicul uzat, de la 6.000 de lei (cât este valoarea actuală), la 7.000 de lei. În cazul casării a două vehicule, subvenția crește de la 9.000 la 10.000 de lei.

Cum accesezi Programul Local 2023. Reguli și condiții

De asemenea, a fost redus nivelul de emisii acceptate pentru acordarea primei de casare. Astfel, acum se acceptă un maximum de 155 de grame de CO2/km.

La rândul său, programul Rabla Plus este supus unor schimbări, unele care vor viza prețul mașinii pe care oamenii vor să o achiziționeze. În altă ordine de idei, se dorește stabilirea unei valori maxime de 75.000 de euro cu TVA inclus pentru prețul de achiziționare a unui autovehicul electric.

A apărut și programul Rabla Local. Astfel dacă vrei să dai o mașină la casat, ar fi bine să știi câți bani primești, ce poți să faci cu ei, dar și ce mașină trebuie să dai.

De asemenea, sumele de bani vin și de la AFM, dar și de la primărie.

Cum accesezi Programul Local 2023. Reguli și condiții

Iată ce trebuie să știm despre programul Rabla Local:

  • Modificarea procentului de finanțare acordat în cadrul programului (pentru a face programul mai atractiv pentru primării și astfel să participe cât mai multe): 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie (transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie);
  • Introducerea noțiunii de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea;
  • Detalierea etapelor programului, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice;
  • Angajamentul persoanei fizice conform căruia nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare (regulile de acum vorbesc de mașini cu norma de poluare Euro 4);
  • Documentul mai stabilește și pragurile de finanțare în funcție de numărul de locuitori.

Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

  • 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
  • 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
  • 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
  • 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
  • 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed