Cum ajung chimiștii să transforme aurul galben în aur alb sau roz

0
23

Aurul este un metal unic, dar și scump. Este utilizat de mii de ani pentru realizarea bijuteriilor dar și a obiectelor valoroase, însă cum ajung chimiștii să transforme aurul galben în aur alb sau roz?

Trebuie menționat faptul că o bijuterie din aur reprezintă o achiziție pe termen lung și un obiect care poate fi dăruit generațiilor următoare.

Pe lângă aurul galben de care știe toată lumea, există și aur alb, dar și aur roz, iar nu foarte multă lume știe cum se ajunge la aceste culori.

Cum ajung chimiștii să transforme aurul galben în aur alb sau roz

Cei de la Bijuteriile Coriolan au scris despre modul în care ajung să transforme aurul galben în aur roz.

Potrivit sursei citate, frumusetea aurului este data de culoarea galbena, naturala a acestuia, de unde si denumirea culorii „auriu”.

Totuși, în funcție de preferințe culoarea naturală poate fi modificata prin alierea in diferite concentratii sau proportii, cu alte metale precum argint, paladiu, nichel sau cupru.

Pentru crearea aului alb se folosește un aliaj cu niche, în timp ce dintr-un amestec cu cupru reiese aurul roz, denumit de foarte multi dintre noi si aur rosu/roz, el fiind foarte îndrăgit de ruși.

Sursa citată precizează că pentru a obține aur de 14K sau cel de 18K, se folosesc aliaje master ce contin argint, cupru si zinc, subliniid faptul că liajele din aurul galben nu contin nichel.