Cum arată Madagascar, insula cu un PIB per capita de 24 ori mai mic decât România, unde tocmai s-a anunţat sfârşitul epidemiei de ciumă

Republica Madagascar este formată din aproape 25 mil. locuitori, pe o suprafaţă de 587.040 m2. Capitala ţării este Antanarivo, iar limbile oficiale sunt malgaşa şi franceza.

 

Insula este o ţară cu un nivel de trai scăzut, cu un PIB de 9,99 mld. dolari, de aproape 19 ori mai mic decât al României. PIB-ul pe cap de locuitor este de 401 dolari, aproximativ 69% din cetăţenii ţării trăiesc sub pragul de 1 dolar/zi, potrivit Wikipedia.

 

Cea mai mare pondere la atingerea PIB-ului o are agricultura, urmată de industrie. Turismul este în dezvoltare, insula atrăgând un număr din ce în ce mai mare de turişti. Aproximativ 293.00 au vizitat Madagascarul în 2016, în creştere cu 20% faţă de numărul de turişti din 2015, iar în 2018 guvernul estimează că 500.000 de persoane vor vizita insula.

 

Populaţia Madagascarului este de 25 mil. oameni, formată din 18 grupuri etnice cu minorităţi formate din comunităţi de chinezi, francezi sau indieni. Religia practicată de majoritatea populaţiei este cea creştină, 85%, musulmani aproximativ 3%, conform statisticii din 2016 a Pew Research Center.

 

Speranţa de viaţă în Madagascar este de 65 de ani, cu aproape 10 ani mai mică decât în România. Fiind o ţară a cărei climă permite dezvoltarea bacteriilor şi viruşilor, aceasta nu este ocolită de bolile tropicale sau alte boli cu cauze bacteriene. Epidemia de ciumă care a izbucnit în august 2017 a fost declarată încheiată în 3 ianuarie 2018, având în vedere că nu a mai apărut niciun caz nou în ultimele trei luni.

 

Peisajul din această insulă este destul de variat, de la plaje exotice la munţi mai înalţi ca ai României, 2886 m – cel mai înalt vârf, Tsaratanana.

 

Se întâlnesc mai multe tipuri de climă pe insulă – tropicală, subtropicală, ecuatorială, aridă. Aceasta, împreună cu formele de relief de podiş, munte sau câmpie litorală, permit ca pe această insulă să existe o faună diversificată: s-au înregistrat peste 300 de specii de păsări, 260 de specii de reptile şi 103 specii de lemur, primata emblematică a Madagascarului, evocată şi în filmul animat de la Hollywood cu acelaşi nume ca şi insula.

 

Clima este destul de variata şi în anumite momente neprietenoasă: în anotimpul ploios şi cald datorită combinaţiei de vânturi se creează cicloni. Cel mai puternic astfel de ciclon a fost Gafilo, acesta ucigând 172 de persoane, 214.260 au rămas fără locuinţă şi pagubele materiale s-au ridicat la 250 mil. dolari.

 

mai multe, pe ZF

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed