Cum au sărbătorit românii Ziua Naţională: simboluri naţionale şi pliante electorale (VIDEO)

Bucureştenii din sectorul 2 şi-au aşteptat răbdători rândul la porţia de fasole cu costiţă, au încercat timid „o horă a Unirii” alături de edilul Neculai Onţanu, într-o atmosferă marcată de momentul electoral, în care manifestele politice au concurat simbolurile naţionale arborate de 1 Decembrie.

Sărbătoarea Zilei Naţionale a debutat la ora 12:00, în faţa Primăriei sectorului 2 cu o defilare la care au participat zeci de militari, poliţişti comunitari, dar şi sute de elevi de la licee din Capitală, purtând drapelul României. Edilii au pregătit din vreme totul pentru ca bucureştenii să se bucure împreună de celebrarea Marii Uniri: confetti, baloane în culorile naţionale şi opt corturi în care s-a servit tradiţionala masă ostăşească, fasole cu costiţă, alături de paharul cu ţuică fiartă autohtonă.

Şi pentru că ne aflăm în ultima săptămână de campanie pentru turul doi al prezidenţialelor, momentele cu iz electoral nu puteau lipsi: zeci de pliante şi ziare electorale au fost împărţite de simpatizanţi printre casoletele de mâncare aburindă pe care oamenii nu le-au putut servi decât în picioare, neputând evita micile accidente de vărsare a farfuriilor.

Cu un sfert de oră înaintea orei 13:00, la sărbătoarea din faţa primăriei şi-a făcut apariţia şi preşedintele Traian Băsescu, un invitat misterios, pe care primarul Onţanu îl anunţase cu ton ludic, ca fiind un „un oaspete drag”. Şeful statului a zăbovit pentru o vreme în mijlocul mulţimii, înconjurat mai ales de cei mici, dornici să-l vadă pe preşedinte. „Lăsaţi dom’ne copiii să-l vadă pe Băsescu, nu vă mai înghesuiţi aşa!”, s-a auzit îndemnul unui bărbat. Traian Băsescu a fost servit şi cu fasole, chiar cu două porţii, pe care le-a donat însă unor copii.

După 20 de minute petrecute cu primarul sectorului 2 înăuntrul primăriei, Traian Băsescu s-a îndreptat spre maşină, condus de zeci de oameni care i-au scandat numele. „Ne vedem cu bine după 6 decembrie”, s-au adresat două bătrâne preşedintelui. În parcul din faţa primăriei sectorului 2 stăteau, privind spre mulţime, şi câţiva membrii PSD, îmbrăcaţi cu haine de culoare roşie, unul dintre însemnele social-democraţilor.

După ce au mâncat fiecare pe unde a apucat, chiar şi pe coşul de gunoi şi pe capotele maşinilor, pe strada din faţa primăriei au rămas hârtiile de la confetti, baloane sparte, pancarte călcate în picioare, alături de cutii de fasole, pahare goale şi ziare mototolite.

Unii cu entuziasm, alţii mai timid s-au prins într-o horă a Unirii, pe strada din faţa primăriei, pe acordurile muzicii populare care răsuna în boxe. Muzica a încetat pentru un minut, pentru un scurt anunţ – „s-a pierdut un copil” – după care hora a fost reluată.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed