Cum poate fi temperat valul 5 al pandemiei: “O săptămână de lockdown și certificatul verde”

Ne aşteaptă o primăvară dificilă, chiar dacă varianta Omicron pare ceva mai „blândă” decât Delta, atenţionează expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheş. Singura şansă pentru a preveni un val 5 extrem de violent ar fi accelerarea vaccinării populaţiei, dar pentru asta autorităţile ar trebui să găsească cheia unei comunicări bune care le-a lipsit însă timp de doi ani.

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş a vorbit cu „Adevărul” despre următorul val al pandemiei, dar şi despre măsurile pe care ar putea fi luate acum de autorităţile române, pentru a preveni poate mii de decese.

“Din ianuarie va fi o creştere semnificativă şi în România”, anticipează expertul. „Ce se vede în Europa acum e rezultatul Omicronului. Cred că e cel mai infecţios virus pe care l-am detectat noi până acum şi cu o perioada de incubaţie foarte scurtă, ceea ce îl face să se multiplice cu o viteză extrem de mare”.

Chiar dacă mortalitatea e relativ mică, infecțiozitatea mare e periculoasă, explică Cherecheș.

„Dacă să presupunem că avem 100 de oameni într-o comunitate şi virusul, unul are mortalitate de 5%, iar celălalt de 20%. Ăla cu 20% o să omoare una din cinci persoane pe care le infectează. Dacă e infecţiozitate mai mică, oamenii au timp să îşi dea seama că există un virus şi apucă să izoleze persoanele infectate. Şi probabil că ajunge să infecteze virusul respectiv undeva la 20 de persoane, deci mor patru. La unul care are infecţiozitate mare şi are mortalitate de 5%, ajunge sigur în toată populaţia înainte să îşi dea seama oamenii ce pot să facă şi omoară cinci”.

Întrebat în ce măsură ne poate ajuta certificatul verde, Răzvan Cherecheș spune că „aplicarea certificatului ca o condiţie pentru a merge la muncă era excesivă, pentru că restrânge dreptul la muncă unor cetăţeni care nu au primit informaţii suficiente că să poată să decidă să se vaccineze sau nu simţindu-se în siguranţă. Un pas mai normal ar fi fost să impună vaccinarea obligatorie pentru medici şi pentru tot personalul medical şi tot personalul şcolar”. Expertul reamintește că în momentul în care s-a impus certificatul verde pentru accesul în malluri, în restaurante, automat a crescut enorm rata de vaccinare. „Deci asta a fost o măsură foarte bună. Problema a fost că nu s-a aplicat suficient de consecvent”.

Pentru a tempera valul 5 directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca recomandă „amânarea redeschiderii şcolilor. Apoi, o posibilă soluţie ar fi fost un lockdown foarte scurt, o singură săptămână, imediat după Sărbători care nu bloca total economia şi aducea populaţia în pragul disperării, ci era cumva o prelungire a vacanţei. E adevărat, opreşti economia o săptămână, dar vorbind foarte serios, sunt segmente întregi ale economiei care în perioada sărbătorilor sunt amorţite, poate cu excepţia industriei ospitalităţii. Dar după Revelion şi pentru ei e numai bine, pentru că şi-au terminat sezonul cel mai profitabil. Deci are sens ca o săptămână să introduci un lockdown, după care să începi şcoală. Ar întârzia şi ar încetini masiv transmiterea comunitară. O săptămână de lockdown şi certificatul verde pot face diferenţa.”

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed