Cum pot studenții să înceapă o afacere cu 100.000 de euro de la stat. Ce prevede planul Guvernului de relansare economică

Prin noul model de dezvoltare economică propus de Guvern se urmărește realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE, în următorii 5 ani.

La capitolul Granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor, Guvernul menționează și finanțarea unor afaceri demarate de studenți.

Valoarea granturilor pentru start-up-urile unor studenți în domenii competitive și inovative pornește de la 40.000 euro/2 locuri de muncă create și ajunge la 100.000 euro pentru 5 locuri de muncă create.

Bugetul total prevăzut de proiectul de garantare al statului se ridică la 150 mil. euro.

Care sunt domeniile în care proiectele sunt eligibile

Studenții care vor să demareze o afacere cu bani de la stat trebuie să își gândească business-ul în domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare.

În Strategia Națională pentru Competitivitate, cele 10 sectoare economice cu potențial competitiv sunt: turism și ecoturism, textile și pielărie, lemn și mobilă, industrii creative, industria auto și componente, tehnologia informației și comunicațiilor, procesarea alimentelor și băuturilor, sănătate și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit, acvacultură), biofarmaceutică și biotehnologii.

Bani pentru 4 domenii de „specializare inteligentă”

Domeniile de specializare inteligentă, identificate pe baza potenţialului lor ştiinţific şi comercial în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare sunt:

– Bioeconomia. Domeniul beneficiază de potenţialul uriaş al agriculturii româneşti, în contextul unei industrii alimentare locale tot mai active şi cu standarde în creştere, al cercetării aplicative de succes din domeniu şi din industria farmaceutică.

– Tehnologia informației și comunicațiilor

– Energie, mediu, schimbări climatice. Prezervarea mediul înconjurător. investițiile în tehnici de depoluare şi reciclare, integrarea în conceptul de „oraş inteligent” sunt câteva dintre direcțiile posibile.

– Eco-nano-tehnologii și materiale avansate. Domeniul aparține Tehnologiilor Generice Esentiale (TGE), prioritare la nivel european, care utilizează intensiv CDI.

VEZI AICI PLANUL NAȚIONAL de Investiții și Relansare economică elaborat de guvern

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed