Cum poți pierde banii atunci când îi ții în contul curent: „Nu sunt garantați”

Cum poți pierde banii atunci când îi ții în contul curent. Educația financiară nu este foarte avansată în România, ceea ce face ca puțini români să știe cum să își păstreze economiile, atunci când le au.

În emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Andrei Zaharia, trainer financiar, a explicat care este diferența între depozit și cont curent, precum și riscul de a pierde banii, chiar dacă ne gândim că sunt în siguranță la bancă.

„Trebuie să facem diferența între depozite și contul curent. Contul curent este contul pe care îl folosesc pentru a primi salariul și pentru a face cheltuieli. Depozitul, în schimb, este o investiție, un instrument financiar.

Banca investește banii din depozit și oferă o dobândă pentru aceștia”, explică Andrei Zaharia.

Este esențial să înțelegem că depozitele sunt considerate o investiție sigură, dar cu randamente mici, corelate direct cu riscul.

Contul curent și siguranța banilor

Contul curent reprezintă suma de bani pe care o avem la bancă și pe care o folosim zilnic. Zaharia subliniază importanța citirii contractelor bancare pentru a înțelege clauzele și condițiile în caz de faliment al băncii.

„Banii din contul curent nu sunt garantați de Fondul de Garantare, care îți garantează banii plasați în depozite. Trebuie să fim foarte bine informați despre ce se întâmplă cu banii noștri în cazul unui faliment”, adaugă el.

Riscurile sunt extrem de importante și trebuie conștientizate. Zaharia atrage atenția asupra faptului că în spațiul public se promovează uneori sume și posibilități fantastice, fără a menționa riscurile asociate.

„Românii trebuie să fie conștienți de experiențele trecute, cum ar fi Caritas și FNI, și să înțeleagă importanța informării corecte în ceea ce privește siguranța financiară”, spune el. Este crucial să învățăm din trecut și să fim atenți la cum și unde ne plasăm economiile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed