Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

0

În Munţii Apuseni, la limita judeţelor Alba şi Cluj, nu departe de locul unde s-a prăbuşit în ianuarie 2014 avionul pilotat de Adrian Iovan, trebuia finalizat de câţiva ani un proiect guvernamental privind construcţia unei pârtii de schi. Investiţia a fost abandonată după ce s-au cheltuit 1,5 milioane de lei şi se află în această situaţie de aproape cinci ani, scrie adevarul.ro.

 

Iniţiativa amenajării pârtiei a aparţinut Primăriei Horea, care a propus în 2009 includerea proiectului în programul naţional „Schi în Carpaţi“, transformat ulterior în „Schi în România“. Administraţia locală din Horea a organizat o licitaţie pentru amenjarea pârtiei şi instalarea unui telescaun, câştigată de firma Acomin SA Deva. Proiectul a început în forţă în 2010.

 
Ministerul Dezvoltării, condus la vrea respectivă de Elena Udrea, a decontat pentru realizarea proiectului tehnic, amenajarea şi defrişarea zonei în care urma să funcţioneze pârtia, respectiv pentru turnarea fundaţiilor la pilonii viitorului telescaun. Lucrările au început în forţă în 2010.

 

Guvernarea PSD versus administraţia PNL

 

„Proiectul s-a blocat când a căzut guvernul PDL şi a venit la guvernare USL, în mai 2012. Pârtia urma să aibă o lungime de 850 de metri, telescaun şi tunuri pentru zăpadă. Este amplasată pe un versant nordic al muntelui ceea care ar permite existenţa zăpezii mai multe luni pe an. Oricum, acolo este zăpadă continuu vreme de patru luni. Dacă se realizează, va ajuta la dezvoltarea a două judeţe, Alba şi Cluj, mai ales că în apropiere nu mai există pârtie de schi“, a detaliat Corneliu Olar, fostul primar al comunei Horea, în prezent deputat PNL. Din punct de vedere administrativ, pârtia se află pe teritoriul comunei Beliş din judeţul Cluj, dar terenul este proprietate a administraţiei din Horea.

 

Suprafaţa vizată de proiect se întinde pe 36 de hectare, de pe care a trebuit defrişată pădurea. Fostul primar spune că zona avea statut de păşune împădurită, ceea ce a permis amenajarea zonei fără costuri mari. „Ar fi păcat să nu fie finalizată. Primăria este dispusă să vină cu cofinanţare. Valoarea rămasă a investiţiei este de 2 milioane de euro, din care cea mai mare parte este costul telescaunului care va fi adus din Austria“, a completat Corneliu Olar. Programul a fost deblocat teoretic în 2016, dar revenirea la putere a PSD nu acordă mari şanse proiectului din Apuseni, coordonat de administratori locali din PNL.

 

„Transursoaia“, drumul bun pentru turişti

 

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că o soluţie ar fi includerea acestui proiect pentru finanţare cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Planul urbanistic zonal cuprinde, pe lângă pârtie, şi amenjarea unui sat de vacanţă pentru ca turiştii să aibă la dispoziţie toate facilităţile.