AcasăEconomieFinante PersonaleCum să alegi un scaun auto pentru copilul tău?

Cum să alegi un scaun auto pentru copilul tău?

Fie că ați devenit părinți de doar o zi sau de cinci ani, știți că una dintre cele mai importante sarcini pe care le aveți în poziția de mamă și tată este să vă păstrați copilul în siguranță, mai ales în momente potențial periculoase, cum ar fi deplasarea cu mașina.

De aceea, achiziționarea unui scaun auto copii este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei face pentru sănătatea acestuia, așa că asigură-te că scaunul pe care urmează să îl cumperi este potrivit pentru cel mic.

Înainte să faceți achiziția, este important să aveți în vedere câteva lucruri.

  1. Alege un scaun auto testat și certificat

Scaunele pentru copii sunt testate și certificate în conformitate cu două reglementări diferite: ECE R44 și UN R129.  Un scaun cu certificare ECE R44 a fost testat atât în cazul unui impact din fată, cât și din spate, iar scaunele omologate cu UN R129 au fost, de asemenea, testate și pentru impactul lateral. Acesta îndeplinește cele mai recente cerințe de conformitate. De aceea, ca părinte, este esențial să alegi un scaun testat și omologat cu una dintre cele două certificări.

Protecția împotriva impactului lateral este importantă. Este estimat că 25% din accidentele auto au fost produse în zona laterală, de aceea este esențial să alegi un scaun cu o certificare R129.

  1. Asigura-te că scaunul este potrivit pentru înălțimea și vârsta copilului tău

Vârsta și înălțimea copilului tău sunt principalele criterii atunci când vrei să determini ce tip de scaun vrei să cumperi. Acestea sunt împărțite în trei grupe: scaune auto pentru bebeluși, scaune de mașină și scaune înălțătoare.

Scaunele auto pentru bebeluși sunt concepute pentru nou-născuți până la o vârstă de aproximativ 12 luni, în funcție de înălțime. În momentul în care capul copilului atinge punctul cel mai înalt al scaunului auto, atunci este momentul să treceți la următoarea grupă de scaune.

Pentru copiii mici urmatoarul pas este scaunul pentru mașină. Copiii cu vârstă de până la 15 luni trebuie să rămână cu scaunul îndreptat spre spatele mașinii, conform reglementarilor UN R129. Unele modele de scaune au caracteristica de a fi orientate atunci când va veni momentul în ambele direcții, spre spate sau cu fața înainte. Scaunul își pierde folosința în momentul în care înălțimea copilului depășește un anumit prag, atunci când nivelul urechilor depășesc tetiera reglată la maxim al scaunului auto.

Ultima categorie de scaune sunt cele înălțătoare; acesta categorie de scaune va fi folosită de copilul tău cel mai mult timp. Conform legii, copilul tău trebuie să stea într-un scaun certificat până în momentul în care înălțimea acestuia depășește 135 cm sau vârsta de 12 ani, oricare este prima.

Un scaun potrivit este un scaun care oferă confort și cea mai mare siguranță pe tot traseul de mers. O opțiune potrivită este de asemenea și un scaun auto care se poate regla în funcție de vârsta copilului.  Spațiul pentru picioare, funcțiile de reglare a picioarelor, unghiului de înclinare și protecții adaptive la impactul lateral sunt câteva din caracteristicile pe care trebuie să le urmăriți.

Este important să aveți în vedere spațiul pentru picioare. Mulți părinți decid să întoarcă scaunul spre direcția de mers din cauza lipsei de spatiu. Un scaun poate fi folosit mai mult timp dacă acesta oferă mai mult loc. De aceea, poți să ai în vedere un scaun auto cu spațiu reglabil, astfel poți acomoda picioarele micuțului atunci când este mic și când va creste mai mare.

  1. Verifică daca ai sistemul de prindere ISOfix în mașina ta

Ce este ISOfix?

ISOfix reprezintă  cel mai înalt standard de siguranță în acest moment pentru scaunul de mașină. ISOfix este un sistem universal de fixare al scaunului auto care utilizează puncte cheie de atașare incorporate în mașină, față de centurile de siguranță, ceea ce ușurează fixarea scaunului. Astfel, sunteți asigurat că scaunul este montat corect și riscul de erori este minimizat.

Acest standard a fost implementat în mod obligatoriu în toate mașinile fabricate după noiembrie 2014, ceea ce înseamnă că toate mașinile noi au incorporate acesorii de prindere ISOfix. Există posibilitatea de a găsi acest tip de prindere și la mașinile mai vechi, dar cel mai bine și sigur este să verifici.

  1. Locația scaunului auto

Primul lucru care trebuie să îl ai în vedere este locația scaunului. Aici ai două opțiuni evidente: pe scaunul din fața mașinii sau pe bancheta din spate. Cel mai sigur este, bineînțeles bancheta din spate pentru toți copiii de până la 13 ani. Orientarea copilului cu fața spre airbag pe scaunul din față este absolut interzisă, deoarece airbag-ul poate provoca răni grave copilului în timpul unui accident. De aceea, cea mai sigură locație este bancheta din spatele mașinii, aici fiind și cel mai departe de accidentele frontale, cel mai frecvent tip de coliziune.

Al doilea lucru care trebuie decis este poziționarea pe bancheta din spate. Cel mai sigur pentru copil este în partea centrală, astfel fiind un loc potrivit pentru montarea scaunului.

Recomandare scaun auto pentru copii

  1. Scaun auto Joie i-Size i-Trillo lx Shale

Primul scaun pentru copii de care vom vorbi va fi cel de la Joie i-Size care oferă o siguranță sporită în călătoriile alaturi cu familia.

Acest scaun vine cu un standard de siguranță i-Size ECE R129/03 oferindu-vă convingerea că micuțul tău va călători confortabil, dar și în deplină siguranță.

Acesta are un sistem de prindere cu centura mașinii în 3 puncte cu sau fără ajutorul sistemului ISOSAFE el fiind recomandat a fi montat cu fața înainte pentru copii cu o inaltime de la 100 cm până la 150 cm.

Sistemul ISOSAFE ajută la prinderea mai bună a scaunului la sistemele de prindere ale mașinii tale.

Este un scaun confortabil, iar cu tetiera reglabilă în 10 poziții, siguranța copilului este mult mai mare fiind foarte ușor de ajustat

Incorporat ne surprinde cu 2 suporturi pentru băuturi și mâncare care pot ajuta mai bine atunci când micuțului îi este foame “aici și acum”.

În dotare, are prevăzute laterale de protecție iar materialul este rezistent pentru o perioada mai lungă de timp. Umplutura scaunului este din spumă cu memorie oferind un plus de confort în călătoriile mai lungi.

Este prevăzut cu o husă care se poate înlătura ușor pentru a putea fi curățată atunci când micuțul face o năzbâtie.

  1. Scaun auto Joie Every Stage Dark Pewter

Acest scaun este foarte util mai ales că îl poți folosi pe o perioadă mai lungă de timp.

De când copilul vede prima rază de soare el se poate bucura de confotul acestui scaun.

Scaunul poate fi utilizat până la vârsta de 12 ani, greutatea maxima suportata fiind de 36 kg.

Vine în doua culori negru și gri având un aspect modern.

Scaunul  Every Stage a fost testat de peste 100 de ori în timpul proiectării, astfel veți scăpa de griji atunci când vine vorba de siguranță și protecție. Este un scaun 4 în 1 având mai multe puncte de ajustare pe parcurs ce copilul va creste.

Materialul utilizat pentru un confort și o siguranță sporită este spuma ESP care poate diminua un posibil șoc în cazul unei opriri urgente sau bruște, iar căptușala este respirabilă lăsând aerul să treacă evitând căldura excesivă.

Cele 4 etape ale utilizării scaunului sunt în funcție de greutatea copilului și vor fi ajustate în timp ce acesta va crește.

Prima etapă de până la 13 kg scaunul se va monta în direcția opusă sensului de mers.

A doua etapă este pentru copii de până în 18 kg instalarea făcându-se la fel tot cu spatele la bordul mașinii. Suportul de cap trebuie ajustat de fiecare dată când copilul crește și schimbați etapa de utilizare.

În a treia și a patra etapă scaunul se va monta normal cu fața spre bordul mașinii, iar centurile scaunului se vor desprinde nemaifiind necesare.

Dimensiunile 54 x 52.6 x 85.5 cm sunt perfecte pentru a putea fi instalat cu ușurință în mașină, și o greutate redusă de doar 8.24 kg.

Este certificat ECE R44/04 având o siguranță în plus dată de producător.

 

  1. Scaun auto Joie i-Spin Safe R Coal

Acest scaun este destinat copiilor cu vârstă cuprinsă între 0 și 4 ani cu o greutate maximă admisă de 18.5 kg.

Se poate monta doar cu spatele la bordul mașinii.

Este un scaun cu o triplă certificare care a fost testat în cadrul ADAC și a obținut calificativul GOOD – 1.6. Siguranța copilului tău este prioritară din prima zi de naștere, iar cu acest scaun vei reuși să îi oferi protecția pe care o dorești.

Este dotat cu protecții laterale care pot absorbi eventualele accidente. Lateralele pot fi detașate ușor atunci când ai nevoie.

În plus el se poate roti la un unghi de 90 de grade pentru a avea un acces mai ușor și rapid la cel mic.

Tetiera este la rândul ei reglabilă având spumă de memorie brevetată Intelli-Fit având convingerea că va sta confortabil la drumuri mai lungi.

Acesta este format din trei module individuale pentru a personaliza scaunul în funcție de creșterea micuțului.

Prinderea este de asemenea realizată prin 5 puncte cu huse de umăr și cataramă inferioară care se pot strânge ușor dint-o mișcare.

Înclinarea șezutului se face în 6 poziții în funcție de necesitatea copilului.

Instalarea este de tip ISOFIX retractabil ca în majoritatea acestor tipuri de scaune.

Este un produs certificat ECE R129/03 având o dimensiune de 65 x 58 x 55-62 cm și o greutate de 14.6 kg fiind ușor de mutat în cazul în care ai nevoie.

  1. Scaun auto Graco EverSure i-Size

Scaunul de la Graco EverSure este un model care se poate folosi la copii cu vârste cuprinse între 3.5 și 12 ani cu o înălțime de 100 – 150 cm.

Acest scaun se diferențiază prin dubla protecție la impactul lateral cu tehnologia Safety Sorround și TrueShied. El îndeplinește cele mai recente standarde i-Size având certificat ECE R129/03 testat în special la impactul din lateral.

Fixarea lui se face prin sistemul de prindere Isofix cu Conectorii iso Catch fiind poziționat doar cu fața către sensul de mers al mașinii.

Cotierele sunt căptușite pentru un confort suplimentar, iar tetiera este reglabilă putând fi ajustată pe înălțime în 10 poziții cu o singură mișcare.

Dimensiunile reduse 40 x 48 x 63 cm și greutatea mică de numai 5 kg poate fi ușor mutat pe o altă mașină sau depozitat atunci când avem nevoie de spațiu.

Scaunul poate fi utilizat atât de băieți cât și de fete.

  1. Scaun auto Britax Dualfix M

Scaunul de la Britax vine cu posibilitatea rotirii scaunului 360 de grade putându-l orienta în ce direcție vei avea nevoie.

Acesta poate fi utilizat de copii între 3 luni și 4 ani cu o greutate maximă de 18 kg.

Este un produs testat de ADAC (ADAC Online 10/2018) având nota 2.1 (GOOD), cu siguranță vei fi impresionat nu numai de siguranța pe care acesta o oferă dar și prin design-ul modern și calitatea materialelor folosite la fabricarea acestuia.

Siguranța copilului tău este principala datorie pe care trebuie să i-o oferi atunci când plecați la drum. Astfel prin sistemele DUALFIX i-Size oferă o protecție sporită SICT în caz de impact lateral iar cu sistemul Pivot Link Isofix copilul tău va fi protejat din toate părtile astfel poți sta liniștit bucurandu-te de o calatorie liniștită și frumoasă alături de familie.

Scaunul este dotat cu o bară de recul care se poate ajusta în funcție de necesitatiile pe care le ai.

Tetiera este realizată pentru un control mai bun al capului, acesta având forma în V accentuând siguranța, iar reglajul pe înălțime putând fi ajustat ușor.

Scaunul este prevăzut cu o husă de protecție detașabilă care se curăță ușor.

Scaunele de mașină oferă protecție și confort copiilor în timpul deplasarilor cu mașina. În calitate de părinte este esențial să iți ții copilul în siguranță și sănătos. De aceea, este important să cercetați, să căutați informații referitoare la acestea să cuprindă toate funcțiile de care aveți nevoie și să vă orientați către cele mai bune produse și calitative. Astfel, copilul va putea folosi pe o perioadă îndelungată acest scaun și în deplină siguranță, în aventurile pe care le vei purta împreună cu familia.

 

 

 

Ultimele Articole