x


  • EUR
    4.8079
    USD
    4.4355
string(6) "retail"

Cum să-ţi măsori profitul în sute de kilograme… de ciocolată

Cicolatierii din Capitală aşteaptă cu nerăbdare venirea Crăciunului. Când pentru noi miroase a brad şi scorţişoară, pentru proprietarii magazinelor cu produse premium miroase pregnant a cash! In perioada sărbătorilor de iarnă vânzările acestora cresc cu peste 50% faţă de o altă lună.

Author: MONEY EXPRESS | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.11.2009, 9:05

“Un magazin Leonidas vinde lunar aproximativ 150 de kilograme de produse pe bază de ciocolată, dar vânzările se pot tripla sau quadrupla în perioada sărbatorilor”, spune Jolyon M’Bei, proprietarul magazinului Leonidas, din Capitală. Intr-o lună obişnuită, valoarea bonului într-un magazin Leonidas este de 40 lei.

M’Bei este cel care, în urmă cu nouă ani, a deschis prima ciocolaterie de lux din Bucureşti. Pentru că estimează că piaţa produselor premium nu va fi grav afectată de criză, M’Bei a introdus în această toamnă în oferta magazinului său şi brandul american de îngheţată Ben & Jerry’s. Produsul face parte tot din categoria premium.

Vânzări în creştere cu 60%

“Într-o lună obişnuită, vânzările dintr-un magazin Venchi sunt de aproximativ 10.000 de euro. De Crăciun, acestea cresc cu 60%”, spune George Balan, general manager al companiei Caramel Lounge, distribuitorul unic al brandului italian în România. Firma operează pe plan local două magazine Venchi şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 300.000 de euro, potrivit bilanţului companiei depus la Ministerului de Finante.

Venchi, la Timişoara

Brandul a fost lansat pe piaţa locală în luna octombrie anul trecut, când au fost inaugurate cele două unităţi Cioccogelateria Venchi din Bucureşti şi Constanţa. Cel de-al doilea magazin este operat în sistem de franciză. Investiţia medie într-o cioccogelaterie Venchi este de 250.000 de euro. Pentru anul următor, reprezentanţii Venchi în România au bugetat inaugurarea unei noi locaţii în Timişoara. Aici există o comunitate numeroasă de italieni, care, potrivit lui Bălan fac parte din clientela targetată de Venchi.

Un magazin Venchi are în medie 600 de clienţi lunar, care lasă în magazin minimum 50 de lei de persoană. Cea mai prolifică zi a săptămânii din punct de vedere al numărului de clienţii este sâmbăta.

Trufele şi pralinele, produsele cele mai căutate

Pentru a atrage noi clienţi şi a-i motiva pe cei existenţi să cumpere în continuare, vânzătorii de ciocolată premium suplimenează stocul de marfă cu produse noi în perioada Crăciunului.

Pe lângă cele 60 de sortimente de ciocolată A La Reine Astrid, de Crăciun, pe rafturile magazinului din Capitală, unicul care comercializează brandul în România, apar produse specifice, precum nuga, petale de flori în zahăr, dulceţuri şi miere.

“Cele mai bine vândute sunt, însă, feliile de portocală în ciocolată neagră şi trufele cu şampanie, vişine şi lichior”, spune Liliana Hrenciuc, directorul A la Reine Astrid România. Compania deţine licenţa de master franciză a brandului franţuzesc pentru România şi Republica Moldova.

La începutul anului, Hrenciuc a decis să închidă magazinul din Băneasa Shopping City, după numai cinci luni de funcţionare. Potrivit acesteia, motivul a fost reprezentat de faptul că locaţia nu dispunea de suficient spaţiu de depozitare.

Pe de altă parte, în magazinul Leonidas, produsul cel mai vandut este pralina.

Segmentul premium, sub 8% din piaţa de ciocolată

Evident, clientela magazinelor cu ciocolată premium este una selectă. Cumpărătorii au venituri peste medie, sunt rafinaţi, educaţi, călătoresc şi “înţeleg că puţin înseamnă mai mult”, spun principalii jucătorii din piaţă.

Tocmai pentru că au găsit o nişă neafectată de criză, ciocolatierii nu se plâng de vânzări în scădere în magazinele pe care le operează. “Segmentul de piaţă pe care activăm este destul de privilegiat, lucru resimţit şi în vânzările noastre”, spune Jolyon M’Bei.

Principala problemă a jucătorilor de pe această piaţă este reprezentată de planurile de extindere în sistem de franciză pe care le-au gândit înainte de debutul crizei. “Este mai dificil să găsim parteneri locali”, spune reprezentantul Caramel Lounge, master francizorul Venchi în România.

Valoarea pieţei autohtone de ciocolată este în prezent de aproximativ 300 de milioane de euro, în stagnare comparativ cu 2008. Din total, segmentul produselor premium nu depăşeşte 8%.