Cum să verificați dacă dispozitivul dvs. a fost hackuit și ce puteți face în cazul acesta

0

Infractorii cibernetici globali câștigă trilioane de dolari în fiecare an. O mare parte din succesul lor provine din exploatarea greșelilor pe care utilizatorii le fac involuntar atunci când accesează linkuri phishing, omit să actualizeze software-ul critic și nu folosesc în conturile online autentificarea cu mai mulți factori (MFA). Există mulți vectori de atac la îndemâna infractorilor și nenumărate site-uri de criminalitate cibernetică pe care se tranzacționează date furate, instrumente și servicii de hacking. Aflați în rândurile de mai jos cum vă puteți da seama dacă securitatea computerului sau conturilor dvs. online a fost compromisă și ce să faceți în acest caz.

Prin verificări proactive ale calculatorului vă puteți da seama în timp util dacă dispozitivul dvs. a fost compromis, ceea ce v-ar putea salva de consecințe nefaste și costisitoare pentru dvs. 

Zece semne prin care puteți identifica dacă dispozitivul dvs. a fost piratat

La pornire sunteți întâmpinat de un mesaj ransomware

Dacă acest lucru se întâmplă, foarte probabil sunteți victima unui atac de tip ransomware. Mesajul va include un interval de timp scurt în care vi se cere să achitați suma și instrucțiunile despre plata în criptomoneda indicată. DIn păcate, chiar dacă urmați instrucțiunile din mesaj, există doar o șansă din trei să recâștigați accesul la fișierele dvs. criptate.

Calculatorul funcționează lent

Programele malware precum troienii, viermi și minerii de criptomonede încetinesc de regulă calculatorul atunci când sunt instalate pe el. Acest lucru este valabil în special pentru atacurile de criptojacking, care folosesc putere și energie excesivă de procesare pentru a extrage moneda digitală. Însă nu uitați că dacă aveți o igienă slabă a calculatorului, și acest lucru poate fi o cauză pentru care dispozitivul este mai lent. Verificați constant calculatorul pentru a putea sesiza dacă se întâmplă ceva în neregulă.

Camera web pornește de la sine

Este indicat să vă dezactivați fizic camera web când nu o utilizați, prin aplicarea unui sticker asupra sa sau a unui capac de acoperire. Acest lucru vă va proteja de unele programe spyware pe care le instalează hackerii pe dispozitivele victimelor. Acestea sunt concepute pentru a colecta date de pe computer, dar și pentru a porni în secret camera web și microfonul pentru a înregistra și sustrage videoclipuri cu dvs. și familia dvs., pentru a vă șantaja. Fiți atenți la lumina camerei web pentru a sesiza dacă se activează singură.  

Prietenii dvs. primesc mesaje nesolicitate de la conturile dvs.

O tactică clasică de phishing a infractorilor este să deturneze emailurile victimelor pentru a trimite spam sau linkuri de phishing către toate contactele victimelor. Aceasta este însă o amenințare care poate fi ținută sub control ușor dacă vă asigurați că toate conturile dvs. sunt protejate cu autentificarea multifactor.

Apar numeroase reclame pop-up pe ecran

Adware-ul face de obicei bani pentru atacator prin expunerea victimelor la volume excesive de anunțuri. Deci, dacă dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, acesta este un bun indicator că puteți avea instalat undeva pe dispozitiv un cod rău intenționat sau un software potențial nedorit.

Apar bare noi de instrumente în browser

Programele malware pot instala și bare suplimentare de instrumente în browser, astfel că dacă identificați una pe care nu vă amintiți că ați fi descărcat-o, ar putea fi un indiciu că dispozitivul dvs. a fost compromis. 

Încep să apară pictograme aleatorii

Dacă apar pictograme noi și ciudate pe desktop, poate fi un semn că aveți instalat un software malware iar calculatorul dvs. este compromis. Păstrându-vă desktopul organizat, veți putea identifica ușor orice pictograme noi suspecte.

Parolele dvs. / datele dvs. de acces nu mai funcționează

Odată ce hackerii v-au compromis calculatorul, este foarte probabil să vă fi schimbat și datele de conectare/parolele la conturile dvs. online pentru a vă împiedica accesul la ele. Această situație este una din cele mai neplăcute părți ale oricărui atac cibernetic. 

Datele dvs. folosite la autentificări în conturi online circulă pe dark web

În situația în care primiți o notificare de încălcare  a securității datelor dvs., de la o companie cu care ați interacționat (mai ales comercial sau financiar), luați-o mereu în serios și încercați să verificați gradul de risc al breșei de date suferite. Site-uri ca HaveIBeenPwned vă permit să verificați o eventuală încălcare de securitate a datelor dvs. Și instrumentele de monitorizare pe dark web pot să caute datele dvs. pe forumurile de criminalitate cibernetică și pe alte forumuri. În cazul în care realizați că datele dvs. au fost compromise acționați rapid, schimbându-vă parolele și/sau anulând-vă cardurile de credit. Puteți atenua astfel considerabil riscul la care sunteți supuși înainte ca infractorii să poată monetiza un atac.

Primiți un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele primite de la soluții de securitate antivirus și anti-malware cu tradiție instalate pe PC ar trebui luate în serios, deși uneori mesaje alarmiste pot fi folosite fraudulos în atacuri, sub forma unor ferestre pop-up false ale unor pretinse aplicații online  cu funcție de software de securitate pentru computere, care sunt un adevărat pericol. Verificați mai întâi dacă mesajul este de la furnizorul dvs. legitim de software de securitate pe care îl aveți instalat pe calculator și nu presupuneți niciodată că avertismentul identificat ca legitim înseamnă că instrumentul software de securitate va curăța automat calculatorul de acea amenințare specifică. Este necesar uneori să urmați instrucțiunile primite de la aplicație pentru a încerca să găsiți și să eliminați fișierele rău intenționate de pe calculator. 

Ce să faceți dacă dispozitivul a fost compromis?

Rulați o aplicație anti-malware de la o companie de renume pentru a încerca să găsiți și să eliminați orice cod rău intenționat. Apoi luați în considerare:

  • Resetarea parolelor pentru orice cont accesat de pe acel dispozitiv.
  • Descărcarea unei aplicații de autentificare multifactor pentru a diminua riscul suplimentar de compromitere a contului.
  • Achiziționarea unui instrument de monitorizare dark web pentru a verifica ce date au fost furate/expuse.
  • Blocarea în caz de risc a cardurilor bancare, astfel încât hackerii/fraudatorii să nu le poată exploata.
  • Monitorizarea tuturor conturilor dvs. pentru activități suspecte, în special conturile bancare.

ESET, lider global pe piața de soluții de securitate antivirus și antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții de securitate pentru PC, Mac si Android, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetică.  

ESET Internet Security este o soluție de securitate all-in-one, ce oferă o protecție solidă pentru utilizatorii care navighează activ pe web, bazată pe cea mai eficientă combinație ESET de detecție antivirus și antimalware, viteză și ușurință în utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideală pentru utilizatorii preocupați de confidențialitatea datelor, care utilizează în mod activ internetul pentru cumpărături, servicii bancare, muncă și comunicare. Pe lângă funcționalitățile de Antivirus, Antispyware și Firewall, ESET Internet Security securizează camera web și verifică securitatea routerului de acasă și a dispozitivelor inteligente conectate la acesta. 

Produsul face față astfel provocării de a gestiona și proteja utilizatorii activi de internet în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice. 

Soluția poate fi testată gratuit 30 de zile, fără obligații ulterioare, iar pentru utilizare pe un număr mare de stații business puteți solicita o evaluare gratuită aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.