Cum se antrenează traderii din cele mai mari bănci ale lumii folosind tehnologie românească

Platforma funcționează ca un “simulator de zbor” pentru traderi și folosește scenarii economice reale pentru a-i obișnui cu provocările vieții de trader. Cu ajutorul inteligenței artificiale măsoară automat tot ceea ce face un utilizator în timpul acestor scenarii și, pe baza datelor colectate, generează automat rapoarte de performanță pe care le trimite managerilor de HR și utilizatorilor înșiși. În funcție de aceste rapoarte, platforma personalizează automat planul de pregătire pentru fiecare utilizator.

Ideea de a dezvolta această platformă a pornit la o școala de finanțe a Young Leaders Club, unde membrii echipei s-au și cunoscut și unde Florin Cioacă a organizat un joc de trading pentru participanți. Feedback-ul lor a fost foarte bun și i-au încurajat să construiască o variantă online a jocului, astfel încât să se poată juca și după ce școala s-a terminat. S-au pus pe treabă și au dezvoltat, la început, modulul de FX al platformei, cu care au început să meargă la bănci și să ceară feedback. Conform echipei Bold, investiția inițială a fost de 100.000 euro și a fost asigurată din surse proprii.

Încurajați de feedback-ul primit de la bănci, echipa Bold a continuat să dezvolte produsul, reușind să obțină și finanțare europeană pentru dezvoltarea produsului, în 2017, printr-un proiect cu durata de 3 ani și care a presupus dezvoltarea mai multor module ale platformei care corespund, fiecare, unei piețe financiare: Money Markets, Fixed Income, Acțiuni și Mărfuri. 

Antrenarea unui trader costă, în marile centre financiare, peste 1.5 milioane de dolari și se derulează în etape. Există companii de training formate din foști traderi cu experiență care livrează astfel de programe de training pentru traderi, încă din momentul în care aceștia sunt recrutați de pe băncile școlii. Platforma dezvoltată de Bold Technologies este folosită de aceste companii și complementează pregătirea la clasă pe care ei o livrează angajaților băncilor. Prin intermediul platformei Traderion, traderii pot să exerseze conceptele învățate în clasă într-un mediu real de trading, dar unde nu există riscul de a pierde bani. În plus, Traderion îi ajută pe trainer să înțeleagă nevoile specifice ale fiecărui trader în parte și să își adapteze programele de învățare la aceste nevoi specifice. Prin folosirea Traderion băncile nu fac economii dar obțin oameni mult mai bine pregătiți, într-un timp mai scurt.

În ultimele luni, platforma Traderion a început să fie folosită intens și în proiecte de evaluare a candidaților pentru pozițiile oferite de bănci în acest domeniu. În locul interviurilor clasice, băncile aleg din ce în ce mai mult să organizeze competiții de trading, în care sute de candidați concurează pentru cele câteva locuri scoase la concurs. Aceste competiții le oferă managerilor din HR o imagine mult mai bună asupra candidaților valoroși, iar platforma Traderion este din ce în ce mai folosită pentru a gestiona aceste competiții și pentru a identifica cei mai buni candidați.

Platforma este o realizare importantă a IT-ului românesc, mai ales că toate marile bănci care folosesc platforma se declară foarte mulțumiți de performanțele ei,  unii ajungând deja la 5 programe consecutive de training în care folosesc Traderion. Iar faptul că, recent, Bold Technologies a încheiat o alianță strategică cu o companie de consultanță global, prin care ei să distribuie produsul către toți clienții lor din Europa este o validare suplimentară a calității produsului, una de care membrii echipei pot fi mândri. Puteți afla mai multe despre companie și produsele pe care le dezvoltă de pe site-ul acesteia, https://boldtech.eu/.

Proiect cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

 „Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed