Cum se cultivă corect păstârnacul și cum rămâne sănătos până la recoltă

Cum se cultivă corect păstârnacul și cum rămâne sănătos până la recoltă. Nu este nevoie să mergi mereu în piață pentru a cumpăra păstârnac. Îl poți crește singur în grădină și te poți bucura de el proaspăt, ba chiar și mai delicios decât cel din comerț.

Există totuși niște reguli de care trebuie să ții cont atunci când îl cultivi. De asemenea, este nevoie și de o îngrijire aparte, iar noi îți dăm toate sfaturile de car ai nevoie.

Cum se cultivă corect păstârnacul și cum rămâne sănătos până la recoltă

În primul rând, semănatul păstrnaculu se face manual, în benzi de câteva rânduri, la inerval de 30-35 de centimetri. Distanța între benzi trebuie să fie de 50 de cm.

În ceea ce privește adâncimea de semănat, aceasta va fi în medie de 1,5-2 cm. Tăvălugitul se face imediat după semănat, cu un tăvălug ușor, mai ales pe solurile cu textură ușoară, pentru asigurarea contactului semințelor cu particulele de sol, cu efecte favorabile asupra răsăritului.

În momentul în care răsar plantele, irigarea culturii se face atunci când solul nu este suficient de umed și întotdeauna în anii secetoși, prin 3-4 udări. În cazul în care apar buruieni, se face erbicidarea pe cale chimică sau mecanică (suprafețe mari), completate cu plivitul buruienilor rămase pe rând.

Cum se cultivă corect păstârnacul și cum rămâne sănătos până la recoltă

Pentru rezultatel optime, semințele de păstârnac se seamănă din februarie până în iunie, dar în general din martie până în mai, mai devreme decât morcovul, pentru a le putea pregăti din toamnă, precum și pe parcursul iernii următoare.

Ciclul vegetativ al păstârnacului este lung, durează între 5 și 7 luni între însămânțare și recoltare. Semințele de păstârnac pot fi semănate direct în pământ, odată ce a trecut orice risc de îngheț, ca și în cazul morcovilor și altor legume rădăcinoase.

Cum se cultivă corect păstârnacul și cum rămâne sănătos până la recoltă

Păstârnacul trebuie să aibă suficient spațiu în profunzime pentru a se dezvolta bine. În plus, preferă solurile foarte ușoare și bine drenate: nisipul poate fi amestecat cu pământul.

Referitor la întreținerea păstârnacului, lucrurile sunt foarte smple.Trebuie doar să smulgeți buruienile și să săpați în jurul plantelor, să le udați la fiecare 7- 10 zile sau mai mult în caz de secetă majoră. De menționat este faptul că păstârnacului nu-i place solul uscat și este recomandabil să mulciți pentru a-l menține mereu umed între diferite udări.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed