Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune

Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune. Divorțul nu este un eveniment tocmai plăcut, însă în cazul în care se ajunge la el, este bine să știi ce presupune partajul, dar și cum se calculează bunurile comune.

Potrivit calculatordevenituri.ro, la procesul de partaj, modul de impartire a bunurilor comune intre soti este la aprecierea judecatorului, care trebuie sa tina seama de unele criterii. Potrivit legii, este vorba despre următoarele criterii:

Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune

  • acordul partilor;
  • marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia din masa bunurilor de impartit;
  • natura bunurilor;
  • domiciliul si ocupatia partilor;
  • daca unii dintre coproprietari au facut constructii sau imbunatatiri cu acordul celorlalti.

Impartirea bunurilor consta in doua etape: etapa prealabila si imparteala propriu-zisa. In prima etapa, instanta judecatoreasca stabileste:

Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune

  • Bunurile supuse partajului;
  • Calitatea de coproprietar;
  • Cota-parte care se cuvine fiecarui sot;

Creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care sotii o au unul fata de celalalt.

De asemenea, instanta stabileste compunerea masei de impartit in care intra bunurile comune la data partajului. In plus, instanta decide care a fost contributia fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune, iar pe baza acesteia, va stabili cotele-parti conform carora va dispune partajarea bunurilor. Acest lucru este util, deoarece, in cazul proprietatilor in devalmasie, unde cotele nu sunt individualizate inainte de aceasta etapa a procesului de partaj, instanta nu le poate avea in vedere dupa distribuirea bunurilor.

Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune

Etapa a doua, imparteala propriu-zisa, consta in atribuirea loturilor in functie de acordul partilor, de marimea cotei-parti (stabilite anterior) ce se cuvine fiecarui sot, natura bunurilor, domiciliul, ocupatia partilor, faptul ca unul dintre soti a facut constructii sau imbunatatiri cu acordul celuilalt sot inainte de a se cere imparteala etc.

In cazul bunurilor care nu pot fi partajate in natura, cum ar fi, de exemplu, un bun imobil (apartament sau casa), acesta va fi acordat unuia dintre coproprietari, care va trebui sa plateasca celuilalt o sulta, adica o compensatie in bani. In cazul in care nu depune sulta in termen, instanta poate atribui bunul celuilalt sot. Daca nu se ajunge la o intelegere pe aceasta cale, imobilul poate fi vandut la licitatie, iar banii obtinuti se impart fostilor soti in functie de cota-parte pe care a obtinut-o fiecare.

Cum se face, de fapt, partajul la divorț și cum se calculează bunurile comune

Efectele partajului: fie ca are loc de buna invoiala sau pe cale judiciara, bunurile comune devin proprietate exclusiva a fiecaruia dintre fostii soti, potrivit modalitatilor concrete de impartire. Imparteala bunurilor aflate in coproprietate produce efect constitutiv, adica numai pentru viitor.

De menționat este faptul că bunurile proprii ale fiecarui sot nu fac obiectul partajului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed