Cum se face o constatare amiabilă după un accident auto ușor

Cum se face o constatare amiabilă după un accident auto ușor. Șoselele din România s-au aglomerat, iar odată cu asta, crește și riscul unor accidente, fie ele grave, fie ele ușoare.

Ce faci dacă ai făcut un accident, sau cineva te-a accidentat pe tine? Cea mai bună soluție este constatarea amiabilă.

În acest caz nu este nevoie să mai suni la poliție și te poți înțelege direct cu cealaltă persoană implicată.

Cum se face o constatare amiabilă după un accident auto ușor

În primul rând este bine să știi că dacă ai facut un accident de circulatie, ar fi indicat sa fac si cateva poze pentru a te ajuta in cazul unei constatari. Accidentele se declara la Biroul de Accidente Usoare daca unul dintre soferi nu este de acord cu solutionarea prin intelegere amiabila sau daca acesta paraseste locul accidentului.

Daca soferii implicati se inteleg si vor sa faca o constatare amiabila, evenimentul se declara in termen de 2 zile lucratoare. In acest fel, scapi de batai de cap inutile si nu va mai fi nevoie sa te prezinti la Biroul de Accidente Usoare.

Cum se face o constatare amiabilă după un accident auto ușor

Cum sa faci o constatare amiabilă? Nu e deloc complicat. Scopul acestui document este acela de a ajuta la deschiderea dosarului de daună auto cu ajutorul căruia vei repara mașina.

Pentru constatarea amiabila sau amiabila auto vei avea nevoie de cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al masinii si de polita RCA.

Documentul de constatare amiabila se obtine de regula de pe site-ul firmei de asigurare la care masina soferului vinovat este asigurata. Companiile de asigurare sunt obligate conform legii sa tipareasca si sa distribuie formularul de amiabila auto, insa in cazul in care nici un sofer nu il are, il poti descarca online.

Completarea unui document de constatare amiabila este destul de simpla, in partea stanga (colorata cu albastru) va completa soferul vinovat (Vehicul A), iar in partea dreapta (colorata cu galben) va completa soferul pagubit (Vehicul B).

Pe partea din mijloc se trec imprejurarile in care a avut loc acel accident de circulatie, iar in spatiul gol din partea de jos se va realiza o schita a accidentului. Sub schita vor semna ambii soferi implicati in eveniment.

Lucrurile nu se opresc doar aici. După ce documentul a fost completat, acesta va fi semnat de ambii șoferi, iar ulterior prezentat la firma de asigurări.

Tot acolo mai ai nevoie și de următoarele documente:

  • talon
  • permis de conducere
  • copie dupa cartea de identitate
  • polita RCA a soferului vinovat
  • constatarea amiabila
  • cerere de despagubire

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed