Cum se obține, de fapt, o stea Michelin

Ați mai auzit până acum despre steaua Michelin? Sistemul este unul vechi de aproape 100 de ani.

Sistemul cu steluțe Michelin acordate restaurantelor de top a fost introdus în anul 1926, la început acordându-se o singură stea, care evidenția „un restaurant foarte bun”.

Stelele cu numerele doi și trei au apărut în 1933, semnificațiile acestora fiind „bucătărie excelentă, pentru care merită să te abați” (pentru două stele), respectiv „bucătărie excepțională, pentru care merită să faci o călătorie”.

Cum se obține, de fapt, o stea Michelin

Spre deosebire de alte sisteme de clasificare, stelele Michelin nu se acordă ca urmare a recenziilor clienților, ci în urma unor vizite inopinate și anonime făcute de experți gastronomi cunoscuți drept inspectori Michelin.

Mai exact, aceștia își ascund identitatea pentru a nu fi puși în situația de a acorda tratamente preferențiale și beneficiază în prealabil de instruire specială realizată de către cei de la Ghidul Michelin, în Franța.

În ceea ce privește criteriile de apreciere ale experților, ele sunt aceleași pentru fiecare restaurant, cu accent pe calitatea ingredientelor, tehnici de preparare și, cel mai important, gustul.

Cum se obține, de fapt, o stea Michelin

Totodată, stelele Michelin se acordă exclusiv în legătură cu calitatea mâncării, prin urmare inspectorii Michelin nu iau în considerare lucruri precum decorurile din restaurant sau ambianța acestuia. Altfel, în ghid, confortul și calitatea este notat de la 1 la 5, prin intermediul unui simbol ce afișează o lingură și o furculiță încrucișate.

De menționat este faptul că proprietarii restaurantelor nu știu când va avea loc inspecția.

Stelele Michelin se acordă restaurantelor, mai degrabă decât chefilor, dar chefii care conduc mai multe localuri pot primi mai mult de trei stele.

Cum se obține, de fapt, o stea Michelin

Recordul pentru cele mai multe stele Michelin primite vreodată aparține lui Joël Robuchon, care deținea în total, la un moment dat, nu mai puțin de 32 stele Michelin. Cele mai multe restaurante nu îndeplinesc însă standardele Michelin, motiv pentru care nu primesc stele, având clasificare zero.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed