Cum se scrie corect: cearceaf sau cearșaf?

Ce spun normele lingvistice despre termenul cu care denumim corect asternuturile? Ei bine, atât cearceaf, cât și cearșaf sunt corecte și acceptate.

Potrivit Dictionarului Orotografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM), cearceaf și cearșaf sunt acceptate

Totuși, daca sunteți foarte scrupuloși, puteți folosi mai degrabă cearșaf, aceasta fiind o formă recomandată de lingviști. Cearceaf este doar o variantă tolerată a cuvântului.

Proveniența cuvântului cearșaf

Cuvântul cearșaf vin din limba turcă, adică de la „çarşaf” sau „čarčaf”. Cuvântul se referă la un obiect de rufarie fabricat din pânză, care se așterne de obicei pe o saltea sau cu care se poate îmbracă plapuma. Se mai poate referi la pânză de turban sau la un șal.

Conform Dicționarului Explicativ Român, cearșaf/cearceaf se referă la o bucată mare de pânză albă, care uneori este brodată cu ornamente, și care se așterne pe pat. Mai mult, acesta se folosește pentru a înveli plapuma, se mai referă și la prosop (cearșaf de baie) cu care se șterge corpul. De asemenea, auzim de multe ori de cearșaf de plajă, adică cel pe care se stă la plajă.

Cearșaf nu este folosit peste tot în țară

În Transilvania și Banat se folosește regionalismul „lepedeu”, în timp ce prin Olt se folosește „pânzaică”. În Moldova, Bucovina și nordul Munteniei, regionalismul pentru cearșaf este „prostrire”. De asemenea, alte sinonime mai sunt „verincă” (de pat), „giulgiu” sau „lintoliu”.

Citește și: Vom sau V-om? Cum se scrie corect din punct de vedere gramatical?

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed