Cum se scrie corect și cum se adresează: doamna profesor sau doamna profesoară

La profesori există tendința de a spune doamna profesoară pentru cadrele didactice de pînă la liceu și doamna profesor pentru cele cu titlul de profesor universitar.

La directori uzul e amestecat, dar de obicei se spune doamna directoare.

Forma feminină e preferată de persoane care îmbrățișează feminismul, iar cea masculină e preferată de cei cu o pasiune pentru corectitudinea gramaticală. Majoritatea vorbitorilor însă n-au nici o preferință.

Cuvintele care denumesc nume de funcții sau de profesii și care sunt asociate cu forma de feminin „doamna” stârnesc încă numeroase controverse în limba română. Din intenția de a avea o exprimare cât mai sobră, mulți vorbitori preferă încă să folosească forma de masculin a respectivilor termeni, chiar dacă limba română oferă și forme de feminin perfect valabile.

Diferența, în cazul de față, este că aici nu avem de-a face cu o regulă bine bătută în cuie, ci mai degrabă cu o regulă a bunului simț, care spune că, atunci când avem și forma de feminin a unui termen, este indicat să folosim respectiva formă. Astfel, vom spune „doamna directoare”, „doamna profesoară” (indiferent dacă ne adresăm unui cadru didactic universitar sau unui de gimnaziu – n.red.), „doamna artistă”, „doamna filologă”, „doamna politiciană” sau „doamna muziciană”.

Facem acest lucru deoarece majoritatea profesiilor au și formă de feminin în limba română. Alte limbi sunt mult mai democratice din acest punct de vedere. La noi, forma de masculin este considerată încă cea care imprimă cel mai mare respect, dar acest lucru se întâmplă tot dintr-o simplă uzanță, nu dintr-o logică anume.

În schimb, niciodată nu trebuie să folosim termenul „doctoră” pentru a ne referi sau pentru a ne adresa unei doctorițe. Mai este întâlnită și forma „doctoreasă”, însă aceasta, deși apare în DOOM, este considerată potrivită doar într-un cadru colocvial.

De asemenea, se consideră încă de preferat să folosim formele de masculin atunci când avem formulări de genul: „doamna ministru”, „doamna notar” sau „doamna primar”. În viitor, s-ar putea ca și aici uzul de zi cu zi al limbii să impună norma, însă vom vedea cum vor evolua lucrurile.

Celebrul George Pruteanu recomanda, în articolele și emisiunile din anii ’90, ca în cazurile în care există și o formă de feminin des utilizată aceasta să fie folosită, așa cum este și firesc, de altfel. Și alți lingviști contemporani insistă pe aceeași idee.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed