Cum se va calcula, de fapt, salariul din învățământ în 2022

0

Ministrul Educației a emis în vara acestui an un ordin care stabilea cum va fi calculat salariul din învățământ în anul școlar 2021-2022.

Este vorba despre ordinul 4638 din 17 august 2021, emis de ministrul Educației privind salarizarea personalului din învăţământ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede „stabilirea salariului de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar și universitar de stat care a ajuns la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se face prin utilizarea tranșelor de vechime în învățământ din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare”.

Cum se va calcula, de fapt, salariul din învățământ în 2022

Totodată, documentul mai preciza că noile prevederi se aplică începând cu anul școlar/universitar 2021—2022.

„Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației, unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar/ universitar de stat și inspectoratele școlare duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin”, se mai arată în document.

Ulterior, premierul Florin Cîţu a declarat înainte ca ordinul să fie emis. că salariile profesorilor nu vor creşte în acest an pe motiv că „sunt îngheţate salariile din sectorul public”. De asemenea, şeful Executivului a dat de înţeles că România a „suferit o criză uriaşă” pe fondul pandemiei de COVID-19 şi că există o ţintă de reducere a deficitului bugetar, agreată cu Comisia Europeană.

„Toate ţările îşi doresc creştere economică mai mare. O economie cu o creştere economică mai mare înseamnă companii cu investiţii mai mari, locuri de muncă, venituri la bugetul de stat mai mari. Cu cât creşte economia mai rapid poţi să împarţi mai mult. Aceste cifre sunt oficiale. Oamenii să înţeleagă că această mecanică a creșterii economice poate fi păstrată dacă investim. Aş vrea ca banii să se ducă în investiţii, în locuri de muncă, nu pe criterii politice”, a declarat premierul Florin Cîţu, la TVR1.

Nu se știe ce se va întâmpla în anul universitar 2022-2023, însă cel mai probaibl în câteva luni vom afla dacă formula de calcul pentru salariile profesorilor va fi modificată.