Cum și câți bani se fac din freelancing în România

Cu siguranță ai tot auzit vorbindu-se despre freelancing în ultima perioadă și cel mai probabil ai în jurul tău oameni care au început deja să facă bani din freelancing.

Dacă îți dorești și tu să îți crești veniturile sau să te reorientezi către o activitate care îți este pe plac, atunci cu siguranță freelancing-ul poate fi acea soluție pe care o cauți.

Ce este de fapt freelancing-ul?

Un termen relativ nou în țara noastră, freelancing-ul se referă de fapt la activitatea pe care o persoană, pe cont propriu o desfășoară în serviciul unor firme.

Această activitate se face de cele mai multe ori în baza unui contract în care se oferă anumite servicii profesionale pentru diferite proiecte din cadrul anumitor afaceri sau companii.

Avantajul freelancing-ului este că freelancerul  își poate prelua proiectele cu care rezonează iar activitatea este de cele mai multe ori pe durata limitată.

Totuși un freelancer este de fapt o persoană care deține un mic business pe care va trebui să îl gestioneze cap-coadă, astfel că, și aici ca în cazul oricărei afaceri, va trebui să îți asumi anumite responsabilități pentru a putea livra la timp tot ce ai promis.

Cât câștigă un freelancer în România?

         Dacă un freelancer este practic o persoană care gestionează o activitate proprie în care livrează servicii pentru alte business -uri sau persoane fizice este foarte clar că veniturile acestuia depind foarte mult de serviciile pe care un freelancer le poate oferi dar și de domeniul în care acesta activează.

Așadar dacă vrei să devii un freelancer și să faci bani din asta în primă fază va trebui să știi exact ce anume vei face dar și să găsești acele activități care sunt plătite foarte bine.

Spre exemplu în domeniul IT vei avea cu siguranță câștiguri foarte bune, dacă esti implicat zilnic în această activitate,  însă și în marketingul online, fie că ne referim la social media, graphic design sau copywriting, profiturile pot fi destul de bune.

Mai mult decât atât un alt aspect care contează, în cât de mult câștigă un freelancer este felul în care se promovează dar și numărul de proiecte pentru care alege să lucreze.

Așadar în freelancing vei face cu siguranță bani atât timp cât ești foarte bun în ceea ce oferi, dacă livrezi calitate și evident dacă știi să te promovezi.

Tarifele solicitate de freelanceri în România sunt bazate fie pe proiecte, fie pe oră.

Dacă spre exemplu vrei să lucrezi în redactarea de articole poți câștiga sume cuprinse între 1500 și 3000 ron lunar în funcție de tipul materialului dar și de numărul de proiecte pe care le vei livra.

Dacă vorbim de domeniul IT cu siguranță prețurile cresc mult mai mult și pot depăși suma de 4000 de ron lunar, însă și aici depinde de business-ul cu care lucrezi, de complexitate dar și de timpul pe care îl vei acorda acestei activități.

Un alt domeniu din care poți câștiga bani frumoși este livrarea unui curs online în domeniul în care tu ai expertiză. Aici veniturile pot ajunge la sume foarte bune, în funcție de domeniu și de numărul de cursuri pe care le vei livra.

Ce activități poți face ca freelancer în România?

Acum că mediul online a devenit acel loc în care suntem prezenți cu toții de la persoane fizice la persoane juridice, există o multitudine de servicii pe care le poți oferi contra cost, atât timp cât ești foarte bun în domeniul pe care l-ai ales.

Așadar te poți orienta fie către platformele de social media ca și manager, creator de conținut sau organizator de evenimente online, content writer sau copywriter, traducător, fotograf, contabil, programator etc.

Practic poți face bani din aproape orice te pasionează, atât timp cât duci această activitate la nivel profesionist și te educi pentru a deveni din ce în ce mai bun.

Deoarece ca și freelancer vei colabora în mare parte cu business-uri va trebui să activezi sub o formă juridică precum o entitate de tip SRL, PFA sau PFI în funcție de tipul de servicii pe care îl vei presta.

Dacă vrei să faci și tu bani din freelancing, Iată care sunt cele mai renumite platforme pentru freelanceri:

  • Upwork
  • Fiverr
  • Liberprofi
  • DesignCrowd.com
  • Freelancer

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed