Cum va creşte economia în 2012. Ce sectoare vor contribui cel mai mult

Industria şi serviciile vor genera, anul viitor, aproape trei sferturi din creşterea economică a României, arată calculele The Money Channel în baza prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză. Mai exact, din creşterea de aproximativ 2,1% anticipată pentru anul viitor, industria va genera 0,8 puncte procentuale, în timp ce serviciile vor veni cu un aport de 0,7%. Din 2013, însă, situaţia se schimbă, iar contribuţia serviciilor la dinamica economiei româneşti o va depăşi cu mult pe cea a industriei, potrivit prognozelor CNP.

 

Dacă anul acesta, producţia agricolă bună a fost providenţială pentru economie, pentru 2012, Comisia de Prognoză mizează pe stagnarea sectorului. Pe de altă parte, construcţii, a căror pondere în PIB s-a redus cu aproape 2% pe fondul crizei, vor avea o contribuţie importantă la dinamica economică, de 0,4 puncte procentuale. Un plus uşor, de 0,2 puncte procentuale, va veni din partea impozitelor nete pe produs, arată estimările oficiale.

 

După cealaltă metodă de calcul a PIB-ului, datele CNP arată că aproape toată creşterea economică este legată de revigorarea cererii interne. Din avansul de 2,1% anticipat anul viitor, consumul intern privat, preponderent al populaţiei, va avea un aport de 1,5 puncte procentuale. În acelaşi timp, consumul guvernamental ar trebui să genereze 0,2%. CNP foloseşte prognoza FMI de creştere economică de 1,8-2,3% pentru 2012, însă şi-a ales valoarea de mijloc a acestui interval pentru a calcula cifrele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri