Cum verifici dacă ești asigurat la CNAS

Serviciile medicale din România se acordă prin sistemul asigurărilor de sănătate, care sunt plătite dintr-un fond național unic, gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și constituit din contribuțiile românilor. Mai bine de 5,3 milioane de români plătesc asigurări de sănătate în țara noastră.

O persoană devine automat asigurată în sistemul public de sănătate dacă este angajată cu contract individual de muncă. Fiecare angajator are obligația de a vira lunar taxe și contribuții sociale la bugetul de stat, așa că aceste contribuții i se rețin angajatului la sursă, din salariul brut. Oricine dorește să verifice dacă figurează ca asigurat în sistemul public o poate face la adresa http://www.cnas.ro/verificare-asigurat

Cum devin asigurat dacă nu sunt angajat?

Pentru a deveni asigurat în Sistemul Național de Asigurări de Sănătate este nevoie să plătești contribuția legală pe ultimele 6 luni și să parcurgi următoarele etape:

  1. Completează “Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).
  2. Plătește contribuția datorată. De exemplu, în anul 2021, aceasta a fost de 1380 de lei. Baza de calcul = 6 salarii X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 13.800 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei.
    Notă: Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

Declarația unică D212 se poate transmite astfel:

  • Prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, pe anaf.ro.
  • Prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
  • În scris, pe hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Vei deveni astfel asigurat CNAS pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Mai multe informații despre cum poți dobândi calitatea de asigurat CNAS găsești aici – https://cnas.ro/intrebari-frecvente/

Beneficii extinse

În România există două tipuri de pachete de servicii medicale: de urgență și de bază. Persoanele neasigurate beneficiază doar de servicii medicale de urgenţă, consultaţii pentru depistarea bolilor cu potențial endemo-pandemic, servicii de planificare familială sau consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

În schimb, cei care achită contribuţii la sistemul public de sănătate au acces la un pachet extins de servicii medicale, aferente tuturor specialităților existente la noi în ţară. Ȋn plus, aceste persoane au avantaje şi în cazul în care decid să cumpere o asigurare de sănătate privată. Potrivit unui studiu detaliat legat de servicii medicale și asigurări de sănătate, realizat in 2019 de către IRES la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, 36% dintre români consideră asigurările voluntare de sănătate ca fiind cea mai potrivită soluţie pentru a putea accesa servicii medicale mai bune.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed