Cum voia DNA să pună mâna pe un fost judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

0
Cum voia DNA să pună mâna pe un fost judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Gheorghe Florea, un fost judecător al Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a scăpat “la mustață” de un dosar penal, el primind neînceperea urmăririi penale în dosarul în car procurorii DNA l-au trimis în judecată pe grefierul Victor Toader de la Curtea de Apel Craiova, pentru mai multe fapte de trafic de influență.


Una din aceste fapte de trafic o avea în centrul atenției pe Anca Constanța Buluz, om de afaceri din Târgu Jiu trimisă și ea în judecată pentru cumpărare de influență. Astfel, față de Buluz procurorii DNA au început inițial urmărirea penală în noiembrie 2012 pentru cumpărare de influență pentru că i-ar fi dat în iulie a aceluiași an suma de 5.000 de euro grefierului Victor Toader “pentru ca acesta să intervină pe lângă judecătorii care făceau parte din compltul de judecată învestit cu judecarea dosarului 5210/95/2011, aflat pe rolul Curții de Apel Craiova, în care era inculpată, în scopul obținerii unei pedepse neprivative de libertate”.


Problema care intervine este că dosarul pentru care s-ar fi dat banii în luna iulie fuseseră soluționat încă din martie 2012, chiar cu condamnarea Ancăi Buluz la o pedeapsă cu închisoarea cu executare. Curtea de Apel Craiova înăspriseră chiar pedeapsa pentru Buluz dacă ținem cont că tribunalul o condamnaseră afaceristă la o pedeapsă cu suspendare.


În aceste condiții apare ca lipsit de orice logică ca cineva să plătească 5.000 de euro pentru că va merge la pușcărie. Simțind probabil ciudățenia situației, în rechizitoriul făcut în acest dosar procurorul de caz schimbă din condei conținutul acuzației de trafic de influență respectiv cumpărare de influență.

 

“Astfel inculpatul Toader Ion Victor s-a angajat că va pune la dispoziție învinuitelor (afacerista Anca Buluz și avocata ei, Domnica Crețu, acuzată și ea în dosar n.r.) o copie după motivarea recursului Direcției Naționale Anticorupție și le-a asigurat pe învinuite că în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție vor obține o soluție favorabilă prin intermediul avocatului Gheorghe Florea, întrucât acesta, prin prisma calității deținută anterior – judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, poate interveni pe lângă foștii săi colegi”, susține procurorul Florentina Lungu în rechizitoriul făcut în dosarul grefierului Toader.


Lăsând la o parte că Anca Buluz ar fi obținut oricum motivele de recurs ale DNA întrucât avea dreptul la ele, fiind condamnată în acel dosar, prin schimbarea conțintului acuzației de cumpărare de influență DNA Craiova l-a agățat astfel și pe fostul judecător de la Curtea Supremă, Gheorghe Florea. În cele din urmă Florea a primit NUP întrucât procurorii nu au găsit nimic în cazul lui.


Ceilalți cumpărători de influență, în marea lor majoritate interlopi de etnie rromă, pentru care grefierul Victor Toader a falsificat mai multe documente judiciare, nu au mai fost trimiși în judecată de procurorii DNA Craiova, primind doar amendă administrativă.